Nowości

Świderki wkręcają tylko dobre kalorie!

Wtorek, 24 lipca 2012 Autor: Maja Święcka,
W ciągu roku przeciętny Włoch zjada ok. 28 kg makaronu, Polak natomiast raptem 5 kg. Ze względu na to, że makrony są doskonałym źródłem węglowodanów, dietetycy zachęcają do ich spożywania. Specjaliści od żywienia obalają także mit o tym, że makaron tuczy. Sam w sobie nie jest on produktem wysoko kalorycznym. Zagrożenie dla figury stanowią raczej dodatki, z którymi go spożywamy.

Dietetycy radzą, aby makarony jeść 1-2 razy w tygodniu. Przy czym jedna porcja nie powinna być większa niż 2-3 łyżki makaronu na posiłek dla jednej osoby. Makarony zawierają węglowodany złożone i utrzymują cukier, dzięki czemu mamy odpowiednią ilość energii potrzebnej
do dobrej formy każdego dnia.

Kręć się kręć wrzeciono!

Najpowszechniej spożywanym makaronem na świecie są tzw. świderki czyli po Włosku fusilli. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa fuso – wrzeciono. Świderki są idealnym składnikiem dań głównych, zapiekanek, sałatek oraz zup. Międzybrodzkie Świderki charakteryzują się tym, że w swoim składzie zawierają 4 świeże jaja oraz mąkę z pszenicy durum. Pszenica durum powoduje, że makaron zwiększa swoją objętość podczas gotowania, przez co nie musimy spożywago w dużych ilościach. Czas więc zacząć korzystać z dobrodziejstw makaronów!

tagi: Makarony Międzybrodzkie , makaron , makarony , świderki ,