Teraz takie pyszne pamiątki może przygotować każdy – wystarczy nowy produkt Fix i masz dżem WINIARY, ulubione owoce lub warzywa i trochę wyobraźni. Fix i masz dżem WINIARY gwarantuje, że przetwory będą miały doskonałą konsystencję i zachowają wyjątkowy smak i zapach ulubionych owoców i warzyw oraz większość ich wartości odżywczych. Co więcej produkt wyróżnia się tym, że nie zawiera dodatku konserwantów!
Zrobienie dżemu jest bardzo proste i szybkie, więc może go przygotować nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Wystarczy odważyć 1 kg owoców, umyć je, wypestkować i rozdrobnić. Następnie dodać do nich produkt Fix i masz dżem WINIARY i zagotować, ciągle mieszając. Po zagotowaniu, dodać 500 g cukru i cały czas mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 7 minut, stale mieszając, by konfitura się nie przypaliła. Tak przygotowanym, gorącym dżemem należy od razu dokładnie wypełnić wyparzone słoiki i natychmiast szczelnie je zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić na 5 minut, następnie przewrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli ktoś posiada kulinarną wyobraźnię, może puścić wodze fantazji, poeksperymentować w kuchni i wymyślić własne przepisy na oryginalne dżemy i konfitury.
Jeśli ktoś nie czuje się zbyt pewnie między garnkami Winiary zaprasza do odwiedzenia serwisu www.winiary.pl i wypróbowania pysznych przepisów polecanych przez markę. Poniżej znajduje się kilka z nich, które z pewnością przypomną smaki i zapachy lata w długie jesienne lub zimowe wieczory.
Dżem agrestowo-waniliowy
Potrzebne składniki:
1 kg agrestu
1 Fix i masz dżem WINIARY
1 cukier wanilinowy WINIARY
500 g cukru
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Czas oczekiwania: ok. 5-6 godzin
Wartość energetyczna dżemu z 1 kg agrestu: 2455 kcal
Agrest oczyść i umyj, przełóż do garnka i wlej 3 łyżki zimnej wody. Dodaj Fix i masz dżem WINIARY i dokładnie wymieszaj. Mieszając, zagotuj owoce i gotuj przez 5 minut. Następnie wsyp cukier i Cukier wanilinowy WINIARY i gotuj przez kolejne 7-8 minut. Zdejmij z ognia, przełóż dżem do wyparzonych słoiczków i zakręć. Pozostaw do ostudzenia.
Dżem cukiniowo-cytrynowy
Potrzebne składniki:
1 kg cukinii
1 Fix i masz dżem WINIARY
Otarta skórka z 2 cytryn
400 g cukru
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Czas oczekiwania: ok. 5-6 godzin
Wartość energetyczna dżemu z 1 kg cukinii: 1796 kcal
Cukinie obierz, wydrąż nasiona i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj Fix i masz dżem WINIARY i dokładnie wymieszaj. Mieszając, zagotuj warzywa i gotuj przez 15 minut. Dodaj cukier i skórkę cytrynową i gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj, przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć. Pozostaw do ostudzenia.
Dżem z czereśni
Potrzebne składniki:
1 kg czereśni
1 Fix i masz dżem WINIARY
500 g cukru
Szczypta cynamonu
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Czas oczekiwania: ok. 5-6 godzin
Wartość energetyczna dżemu z 1 kg czereśni: 2665 kcal
Czereśnie dokładnie umyj, oczyść i wypestkuj. Tak przygotowane owoce przełóż do garnka, dodaj Fix i masz dżem WINIARY i dokładnie wymieszaj. Mieszając, zagotuj owoce i gotuj je przez 5 minut. Następnie wsyp cukier i cynamon i gotuj kolejne 8-10 minut. Część owoców możesz zmiksować. Zdejmij z ognia, przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć szczelnie
i pozostaw do ostudzenia.
Dżem z brzoskwiń z nutą cytrusową
Potrzebne składniki:
1 kg brzoskwiń
1 Fix i masz dżem WINIARY
Sok i skórka z ½ cytryny
Sok i skórka z ½ pomarańczy
500 g cukru
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Czas oczekiwania: ok. 5-6 godzin
Wartość energetyczna dżemu z 1 kg brzoskwiń: 2592 kcal
Brzoskwinie włóż na kilka sekund do wrzątku, ostudź i zdejmij skórkę. Wyjmij pestki i pokrój owoce w kostkę. Przełóż brzoskwinie do garnka, dodaj Fix i masz dżem WINIARY i dokładnie wymieszaj. Gotuj owoce do miękkości, cały czas mieszając. Następnie dodaj cukier, sok
i skórkę z cytryny i pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. Dżem przełóż do umytych słoików i dokładnie zakręć. Pozostaw do wystudzenia.
Konfitura z wiśni
Potrzebne składniki:
1 kg wiśni
1 Fix i masz dżem WINIARY
Skórka z ½ cytryny
2 goździki
500 g cukru
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Czas oczekiwania: ok. 5-6 godzin
Wartość energetyczna konfitury z 1 kg brzoskwin: 2592 kcal
Wiśnie dokładnie umyj, osusz i usuń pestki. Przełóż owoce do garnka i dodaj Fix i masz dżem WINIARY, otartą skórkę z cytryny, goździki i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 3-4 godziny. Następnie gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż owoce będą miękkie, czyli ok. 10 minut. Uważaj, aby wiśnie się nie przypaliły. Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Pozostaw do wystudzenia.