Hummus to bardzo popularna przekąska kuchni arabskiej i żydowskiej, a jej ojczyzną jest Liban. Głównym składnikiem hummusu jest cieciorka, niedocenianie źródło białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B, wit. E oraz potasu, wapnia i magnezu. Hummus naturalny bogaty jest również w żelazo, witaminę C oraz posiada znaczne ilości kwasu foliowego. Dzięki temu stanowi skarbnicę witamin i składników mineralnych, a do tego jest niskokaloryczny (100 g pasty zawiera ok. 180 kcal). Idealnie nadaje się do smarowania pieczywa, a po rozrzedzeniu (np. wodą z sokiem z cytryny), także do nabierania na kawałki
warzyw.
Na wschodzie hummus najczęściej podawany jest z chlebkiem pita, nie ma jednak przeszkód, by podawać go z chlebem (najlepiej pełnoziarnistym!). Szczególnie polecamy smaczne kanapki na bazie Hummusa naturalnego Primaviki udekorowane np. jajkiem, pieprzem i kolendrą; roszponką, oliwą i awokado lub też serem typu cheddar, pieprzem cayenne i ostrą papryczką chili.
Warto zapamiętać, że hummus od lat zalicza się do oryginalnych i smacznych past kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, a podawany z pieczywem dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, bogatego we wszystkie niezbędne aminokwasy.