Nomenklatura kulinarna jest sztuką samą w sobie ¬– zapewne nie raz zastanawialiście się czym się różni dip od dressingu, i jak się oba mają do „zwykłego” w brzmieniu sosu. Słowo „Dip” pochodzi od angielskiego czasownika „zamoczyć”, „zanurzyć”. W kuchni stosowane jest zazwyczaj jako określenie zimnych sosów o gęstej konsystencji. Dipy serwujemy najczęściej w towarzystwie słonych przekąsek i pokrojonych w słupek warzyw. Aby wydobyć ich pełen smak należy zanurzyć je w dipie zaraz przed zjedzeniem. Do najpopularniejszych dipów należą m.in. tak zwany sos tzatziki, dip czosnkowy, koperkowy czy paprykowy.
Dressing to równie smaczny i zimny, ale rzadszy w konsystencji kuzyn dipu. Nie serwuje się go w osobnym naczyniu, ale jeszcze przed podaniem na stół, dekoruje się nim potrawę. Najczęściej stanowi dodatek do sałatek i surówek, dlatego w Polsce nazywamy go po prostu sosem sałatkowym. Bez wątpienia, godnymi uwagi, a zarazem najpopularniejszymi dressingami są: winegret, sos francuski oraz wszelkie sosy na bazie oliwy z oliwek i jogurtu.
Z czym do potraw?
Zatrzęsienie różnego rodzaju sosów na sklepowych półkach sprawia, że nie zawsze wiemy, do jakich potraw powinniśmy dodawać ich poszczególne warianty smakowe. Nic dziwnego, bo i przeznaczenie sosów jest bardzo różnorodne. Możemy używać ich do sałatek, różnego rodzaju mięs i ryb czy chociażby do kanapek i wspominanych wcześniej słonych i warzywnych przekąsek. Develey, specjalista od sosów i dressingów, ma obecnie w swojej ofercie ponad 28 rodzajów i smaków. Poniżej krótki przewodnik po zawiłych koneksjach tej najsmaczniejszej rodziny produktów.
Cała oferta Develey dzieli się na 4 głównych grup produktowych – sosy kanapkowe, sosy do mięs, dressingi oraz sosy kebab. Wykorzystanie sosów zależy tylko i wyłącznie od naszej własnej inwencji twórczej i smaku. Dla przykładu, sosy kanapkowe doskonale sprawdzą się również jako dodatek do zimnych i gorących przystawek, a wyśmienity Sos Czosnkowy może być uzupełnieniem zarówno grillowanych mięs jak i warzywnych przekąsek. Jeśli usposobienie i podniebienie mamy łagodne, warto sięgnąć po dressing jogurtowy lub 1000 wysp, które delikatnie doprawią nasze sałatki.
Duży może więcej…
… a przy tym jak smakuje! Mowa o serii sosów, które Develey oferuje w dużych, 410g opakowaniach. Nie dość że więcej, to jeszcze poręcznie i wygodnie. Wspomniane butelki, dzięki wyprofilowanym kształtom, dobrze leżą w dłoni, z łatwością mieszczą się na półkach w lodówce i koszyku piknikowym, który zabieramy na spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. W ofercie Develey, w opakowaniach 410g znajdziemy sosy o smakach m.in. Czosnkowym, Tatarskim, Hamburgerowym. W tym samym opakowaniu, tylko w innej gramaturze (450g), znajdziemy także nową propozycję w portfolio marki – sos Chilli-Czosnek. Każdy z nich znakomicie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb, czy piknikowych kanapek. Sosy dostępne są w większości sklepów sieciowych, w cenie ok. 4 zł.
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...