Nowości

Selerowe wiórki do sałatek

Czwartek, 31 maja 2012 Autor: Maja Święcka,
Seler jest tradycyjnym warzywem, z którego wykorzystujemy zarówno korzeń, jak i liście, najczęściej do gotowania bulionów. Ze względu na właściwości odżywcze, witaminy i minerały, niezależnie od formy, powinien być włączany do jadłospisu. Korzeń ugotowany i pokrojony w kostkę służy zwykle do przyrządzenia tradycyjnej sałatki jarzynowej. By oszczędzić długotrwałych przygotowań, obierania, gotowania i krojenia, warto sięgnąć po sprawdzony i smaczny Seler delikatesowy marki Dawtona.

Dzięki Selerowi delikatesowemu z łatwością przyrządzimy sałatkę na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy jako dodatek do obiadu. Najbardziej znane są sałatki selerowe z kukurydzą, jajkiem, szynką, czerwoną fasolą i żółtym serem, jednak warto przygotować niskokaloryczną, wiosenną wersję sałatki, np. z selera, kapusty pekińskiej, świeżego ogórka i oliwy z oliwek. Seler delikatesowy Dawtona, dzięki delikatnemu smakowi, nadaje się zarówno do sałatek pikantnych, bądź bardziej słodkich, np. z dodatkiem rodzynków.

Kolorowe sałatki warzywne z dodatkiem selera stanowią również doskonałą przekąskę podczas przyjęcia dla gości. Taką sałatkę można także podać w formie przystawki – na kanapkach koktajlowych, krakersach, bądź w formie faszerowanych jajek.

Niewielka wartość kaloryczna (100 g korzenia to tylko 7 kcal) oraz działanie detoksykujące sprawiają, że seler jest częstym składnikiem diet oczyszczających. Dodatkowo, za włączeniem do diety selera przemawia dwukrotnie większa zawartość witaminy C niż w cytrusach, witamina B, E oraz kwas foliowy. Smaczną i niebanalną formę selera znajdziemy w ofercie firmy Dawtona – seler delikatesowy świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek, nie wymaga przy tym krojenia, gotowania i obierania bulwy. Przygotowany w postaci wiórków seler Dawtona pochodzi z polskich upraw, a do produkcji nie używa się konserwantów. Specjalnie przygotowana, delikatnie słodka zalewa nadaje mu charakterystyczny smak, dzięki któremu dobrze sprawdza się w rozmaitych sałatkach.

Seler delikatesowy

Skład: seler, woda, cukier, sól, kwas cytrynowy – regulator kwasowości
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 34 kcal; białko – 1,0 g; węglowodany – 5,6 g; cukry – 4,9 g; tłuszcz – 0,2 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g; błonnik – 3,0 g; sód – 0,4 g
Masa netto [g]: 345 g
Masa netto po odsączeniu [g]: 210 g
Cena [zł]: 1,90

ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl

Fot. Dawtona

tagi: Dawtona ,