Nowości

Chrupiące Ogórki luksusowe Dawtona

Wtorek, 15 maja 2012 Autor: Maja Święcka,
Ogórki konserwowe są znane i chętnie wykorzystywane w kuchni polskiej od lat. Dopełniają smak wielu potraw, stanowią także przystawkę oraz dekorację, są niezastąpione jako dodatek do kanapek czy sałatek. Chrupiące i dobrze doprawione ogórki konserwowe Dawtona mają idealną wielkość i apetyczny kolor, co czyni je doskonałą przekąską.

Warzywa wybierane do produkcji przetworów Dawtona pochodzą z polskich upraw. Selekcjonowanie niewielkich ogórków, odpowiednich na kilka kęsów sprawia, że mieści się ich dużo w słoiku. Zalewa przygotowywana według tradycyjnego przepisu - z wody, octu, gorczycy, soli, czosnku oraz przypraw doskonale zachowuje ich kruchość i podkreśla charakterystyczny smak. Duży słoik ogórków Dawtona wystarczy na niejeden obiad.

Ogórek konserwowy Dawtona najczęściej jest podawany w sałatkach, jako dodatek do drugiego dania lub składnik nadzienia roladek wieprzowych. Warto go również wypróbować z potrawami z grilla. Tradycyjny tatar nie może się obyć bez pokrojonego w kostkę ogórka konserwowego i cebuli. Ogórek konserwowy jest również niezastąpionym składnikiem zakąsek podawanych na przyjęciach. Chrupiące koreczki np. z ogórkiem, serem, szynką i marynowaną cebulką uświetnią niejeden bankiet. Ogórki konserwowe Dawtona posłużą również jako składnik sosu tatarskiego, który doskonale nadaje się do pieczonych mięs, wędlin czy faszerowanych jajek. Konserwowe ogórki od firmy Dawtona mogą być także dodatkiem do pasty rybnej lub jajecznej, a pocięte w talarki sprawdzą się na kanapkach.

Ogórki, dzięki swojej chrupkości i delikatnemu smakowi często znajdują miejsce w naszym jadłospisie. Chętnie sięgamy po te świeże prosto z działki lub też kiszone. Jednak największą popularnością cieszą się ogórki konserwowe. Ogórki Dawtona przygotowane latem z najlepszych polskich upraw, przez cały rok cieszą podniebienie słodko-kwaśnym smakiem i niespotykaną kruchością. Dzięki zapasowi Ogórków luksusowych Dawtona w domowej spiżarni, możemy wyczarować proste, smaczne potrawy bądź dodatki do dań.

Ogórki luksusowe

Skład: ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy (zawierają gorczycę)
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 24 kcal; białko – 1 g; węglowodany – 3,7 g; cukry – 3,7 g; tłuszcz – 0,1 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0; błonnik – 2,2 g; sód – 0,45 g
Masa netto [g]: 900 g
Masa netto po odsączeniu [g]: 470 g
Cena [zł]: 2,30


ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl

fot. Dawtona

tagi: Dawtona ,