Nowości

Fasola biała w sosie pomidorowym

Poniedziałek, 07 maja 2012 Autor: Maja Święcka,
Dania gotowe pozwalają przyrządzić posiłek, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie, chcemy zjeść szybko, bądź nie mamy pomysłu na obiad. Wybór gotowych dań nie musi jednak oznaczać niezdrowego i niesmacznego jedzenia. Firma Dawtona proponuje Fasolę białą w sosie pomidorowym, która może stanowić samodzielne danie lub posłużyć jako baza do stworzenia wielu smakowitych potraw.

Niewielkie nasiona fasolki zatopione w naturalnie gęstym i aromatycznym sosie pomidorowym mają odpowiednią konsystencję i delikatny smak. Fasolę wystarczy podgrzać i doprawić wg własnego uznania – na słodko lub bardziej pikantnie - i podać z tostami lub puree z ziemniaków, by stworzyć pyszne, szybkie danie obiadowe. Fasola biała w sosie pomidorowym Dawtona może być również inspiracją do przygotowania innych potraw, np. fasolki po bretońsku – wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką, czosnek i natkę pietruszki.

Można z niej także zrobić aksamitną zupę fasolową, chili con carne lub sos z klopsikami. Amatorzy kulinarnych przygód z pewnością spróbują przyrządzić „English breakfast”, czyli tradycyjne angielskie śniadanie – jajka na bekonie, fasolka w sosie pomidorowym podana na grzance i kiełbaski. Fasolę w sosie Dawtona warto również wykorzystać jako sos do pieczonych w mundurkach ziemniaków.

Nasiona roślin strączkowych stanowią doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego, dlatego są cennym elementem diety, zwłaszcza u wegetarian i osób ograniczających spożycie mięsa. Białko fasoli pozwala również zachować równowagę kwasowo – zasadową, natomiast cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu. Fasola wykorzystywana do przetworów Dawtona pochodzi z polskich upraw, a w procesie produkcji nie dodaje się konserwantów. Fasola biała w sosie pomidorowym Dawtona to połączenie bogatych w witaminy i minerały nasion fasoli z aromatycznym, gęstym sosem pomidorowym, które wspólnie tworzą smaczny, zbilansowany posiłek.

Fasola biała w sosie pomidorowym

Skład: fasola biała (50%), woda, koncentrat pomidorowy (5,5%), cukier, skrobia modyfikowana, sól, olej roślinny, przyprawy; zawiera seler
Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna – 2101 kcal; białko – 5,7 g; węglowodany – 15,8 g; cukry – 3,2 g; tłuszcz – 0,7 g; kwasy tłuszczowe nasycone – 0,1 g; błonnik – 4,1 g; sód – 0,4 g
Masa netto [g]: 530 g
Cena [zł]: 3,17


ZPOW DAWTONA
ul. Bieniewicka 52
05-870 Błonie
k. Warszawy
e-mail: dawtona@dawtona.pl

tagi: Dawtona ,