Racuchy owsiane to gotowa mieszanka bazująca na prostych składnikach, dobranych w sposób gwarantujący, że przygotowane danie będzie nie tylko smakowite, ale też zdrowe. Poza mąką pszenną, rodzynkami, cukrem waniliowym, sodą oczyszczoną (wodorowęglanem sodu) i solą morską, zawierają aż 41,3% otrąb owsianych, które są cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego mającego korzystny wpływ na przewód pokarmowy. Co ważne, ciasto nie wymaga smażenia na głębokim tłuszczu, wystarczy odrobina np. masła klarowanego, a przy zastosowaniu odpowiedniej patelni, np. ceramicznej racuchy można smażyć beztłuszczowo.
Zalecany sposób przygotowania polega na dodaniu 300 mln kefiru i pokrojonych w drobną kostkę dwóch jabłek, co pozwala na uzyskanie około 20 racuchów. Można je podawać posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Racuchy owsiane to doskonały sposób na smakowite danie, będące jednocześnie naturalnym źródłem witaminy B1 i kwasu foliowego oraz fosforu, żelaza, cynku i magnezu a także błonnika pokarmowego pochodzącego z otrąb owsianych.