Przewodnik po produktach

Lodowe przyjemności

Poniedziałek, 16 kwietnia 2012 HURT & DETAL Nr 4 (74) / 2012
Lody impulsowe to produkty typowo sezonowe, ich sprzedaż następuje głównie w okresie od kwietnia do września, 80% przypada właśnie w tym czasie. Zatem nastała najwyższa pora, aby ofertę sklepu wzbogacić o te uwielbiane przez polskich konsumentów smakołyki!

Latem chętnie i często kupujemy lody impulsowe. Najczęściej wybieramy te wodne – ze względu na ich wyśmienity smak, jak również ze względu na to, że w upalne dni doskonale orzeźwiają. Lody na patyku sprzedają się również wiosną, podobnie, jak i rożki, które z roku na rok umacniają swoją pozycję względem tych pierwszych. Wynika to z tego, że rożki stanowią bogatszą propozycję dla konsumentów niż lody na patyku, ponieważ łączą różne smaki, sosy, polewy i dodatki, jak np. orzechy czy kawałki czekolady.

Pamiętajmy o tym, że spada znaczenie jednosmakowych, zwykłych lodów na patyku bez polewy. Atrakcyjna oferta produktowa, która dostępna jest na rynku od wielu lat, spowodowała, że konsumenci stali się „wybredni” i nie zadowolą się tak łatwo monotonnym smakowo lodem. A to oczywiście powoduje, że producenci co roku poszerzają ofertę, przygotowując kolejne ciekawe i niebanalne propozycje. Są to i nowe smaki, kształty, połączenia smakowe. Bogata oferta skierowana jest zarówno do dorosłych, jak i do dzieci, które w lodowych przyjemnościach mogą wybierać „do wyboru do koloru”.

Dlatego wraz z nadejściem cieplejszych dni trzeba zrobić wielkie porządki w lodówce z lodami. Po pierwsze powinien znaleźć się w niej bogaty asortyment, tak, aby każdy w ofercie znalazł coś dla siebie. Po drugie nie może zabraknąć nowości spośród lodów impulsowych, ponieważ chętnie sięgają po nie konsumenci. W ofercie warto posiadać lody nie tylko na patyku i w rożkach, ale również w małych kubeczkach, batony, tuby, kostki. Im bogatsza będzie oferta, tym na większy zarobek będzie można liczyć. Zwłaszcza, że 54,1% lokalizacji sprzedaży lodów przypada średnim, mały i dużym sklepom spożywczym.

Pamiętajmy także o bezwzględnym przestrzeganiu właściwej temperatury przechowywania lodów! Zamrożony, a następnie rozmrożony lód nie tylko traci na swoich walorach smakowych, ale również może być szkodliwy dla zdrowia.

Jakie nowości wśród lodów impulsowych polecają producenci? „W tym roku po raz pierwszy pojawią się nowe rożki ekskluzywnej marki MÖVENPICK. Pierwsza propozycja to wyśmienity rożek śmietankowo-truskawkowy z pysznym koktajlem truskawkowym, kawałkami truskawek i delikatnymi płatkami białej czekolady. Drugi wyrafinowany rożek ma smak waniliowy, oblany jest sosem o smaku czekoladowym i posypany siekanymi migdałami. Nowe lody MÖVENPICK mają wyjątkowo bogate wnętrze, a ich niezwykły smak i aksamitna konsystencja zadowolą najbardziej wysublimowane gusta” – mówi Agnieszka Cisło, Senior Product Manager w Dziale Lodów, Nestlé Polska. – „Swoją ofertę poszerza również marka CORTINA. Nowy lód CORTINA Orange to połączenie lodów o smaku waniliowym i koktajlu pomarańczowego, oblany jest mleczną czekoladą i posypany chrupiącymi płatkami ryżowymi. To idealna propozycja dla wielbicieli oryginalnych, owocowych smaków. W ofercie znajdzie się również propozycja dla fanów sportu – limitowana edycja loda Biało-Czerownego. Ten wodny lód o smaku truskawkowo-cytrynowym oblany jest białą polewą ze strzelającymi cukierkami”.

Unilever także proponuje ciekawe prodykty na nadchodzący sezon. „Algida przygotowała również na rok 2012 wiele nowości dla miłośników lodów. W segmencie impulsowym wprowadza na rynek Magnum Infinity Chocolate&Caramel, lody czekoladowe z sosem karmelowym pokryte ciemną czekoladą z wiórkami kakao” – mówi Beata Gruca, Brand Manager w Unilever Polska. – „Po zeszłorocznym sukcesie loda Big Milk Stracciatella zdecydowaliśmy się na wprowadzenie smaku stracciatella do nowego formatu – rożka. Z połączenia pysznych lodów śmietankowych oraz drobnych kawałków o smaku czekolady powstała nasza kolejna tegoroczna nowość – Rożek Algida Śmietankowa Stracciatella”.

Lody są pyszne, co potwierdzi każdy łasuch. Ale są również bardzo zdrowe. Dlaczego? Ze względu na to, że zawierają dużo wapnia, który jak powszechnie wiadomo, jest niezbędny do budowy i utrzymania zdrowych i mocnych kości. Ale nie tylko. Pomaga w zapobieganiu nadciśnienia. Zatem Drodzy Czytelnicy – zapomnijmy o kaloriach i jedzmy lody na zdrowie!

Maja Święcka

tagi: lody , impulsy ,