Nowości

Świąteczne tradycje

Wtorek, 20 marca 2012 Autor: Maja Święcka,
Święta Wielkanocne to intensywny czas kulinarnych poszukiwań. Choć coraz częściej otwieramy się na nowe smaki, istnieją potrawy, w przypadku których pozostajemy wierni tradycji. Niezaprzeczalnie należą do nich pieczony schab i domowy pasztet. Przygotowane w domowych warunkach, z wykorzystaniem sprawdzonych przypraw są gwarancją udanych Świąt.

Zapiekaj kreatywnie

Schab na świątecznym stole nie musi być nudny. O ile tradycja mówi, że powinien być jednym z podstawowych dań Wielkanocy, brak jest informacji o jego wyszukanych wersjach. A sposobów jest wiele. Jednym  z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania tego mięsa jest podanie go w wersji nadziewanej pieczarkami. Wystarczy naciąć mięso wzdłuż i włożyć nadzienie z przygotowanego wcześniej, przyduszonego z cebulą farszu pieczarkowego, przyprawić solą i suszonym czosnkiem Warzywko. Smakoszom oryginalnych smaków z pewnością przypadnie do gustu schab pieczony z brzoskwiniami, które wkładamy w podobne nacięcie do osolonego mięsa, lub też schab w sosie żurawinowym, przygotowanym ze 100g żurawiny namoczonej w szklance wody.

Odkryj sekret domowego pasztetu

Głównym składnikiem pasztetu jest mięso – u jednych przeważa wołowina, inni postawią na chudą wieprzowinę; niemal każdy wykorzysta do niego boczek i wątróbkę. Poza tradycyjnie dodawanymi czerstwymi bułkami, również to danie daje indywidualne pole do popisu. Według gustu i smaku dodajmy do zmielonego mięsa grzyby, śliwki lub odrobinę... koniaku. Warto pamiętać, że podstawą dobrego pasztetu są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, Vegeta. Dla ostrości smaku warto dodać cebulę i czosnek. Odrobinę łagodniejszą alternatywą będzie naturalnie suszony czosnek Warzywko.


Podravka inspiruje:

Składniki:

3 kg mięsa (szynka wieprzowa, łopatka, boczek, podgardle, wątróbka – według uznania)
2 bułki
2 marchewki
1 pietruszka
4 jajka
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
tarta bułka do posypania formy
czosnek suszony Warzywko
sól / Vegeta
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso gotujemy przez ok. 2 godziny, dodajemy sól, łyżkę Vegety pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek suszony Warzywko, następnie marchewkę i pietruszkę; jednocześnie namaczamy bułki w wodzie. Ugotowane mięso mielimy razem z marchewką i pietruszką oraz bułkami. Do mięsa dodajemy żółtka, całość solimy i pieprzymy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do mieszanki. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Czosnek suszony marki Warzywko dostępny jest w atrakcyjnych, wygodnych opakowaniach o gramaturze 100 g. Został wyposażony w przezroczyste okienko, które ułatwia rozpoznanie produktu na półce. W ofercie warzyw suszonych marki Warzywko odnajdziemy także Włoszczyznę suszoną oraz Buraczki suszone. W promocji wielkanocnej do każdego opakowania suszu Warzywko została dołączona paczuszka nasion rzeżuchy dla przystrojenia świątecznego stołu.
Produkt na sklepowych półkach kosztuje ok. 3,37 zł 

Więcej na: www.podravka.pl

tagi: Podravka , Warzywko ,