Przewodnik po produktach

Black Gold - czarny kawior Mottra

Poniedziałek, 20 lutego 2012 HURT & DETAL Nr 2 (72) / 2012
Miłośnicy czarnego kawioru pozyskiwanego z hodowli dzikiego jesiotra zawsze cierpieli wiedząc, że jest on uzyskiwany w sposób nie szanujący delikatności tych ryb. Teraz mogą spać spokojnie.

Łotewski producent kawioru - firma Mottra, dzięki wykorzystywaniu nowoczesnych technologii oraz specjalnych technik hodowli jesiotra, może pochwalić się nie tylko doskonałą jakością kawioru, ale i tym, że dobro hodowanych jesiotrów stawiane jest na pierwszym miejscu.

Firma Mottra działa odpowiedzialnie. Nie zabija jesiotrów w procesie pozyskiwania kawioru, a jedynie działając zgodnie z prawami natury, pobiera ikrę z organizmu ryb, dla których proces ten nie stanowi żadnego zagrożenia.

Po pięciu latach życia, jesiotr osiąga wiek, w którym można rozpocząć pozyskiwanie kawioru poprzez delikatne „masowanie” ryby. Po tym zabiegu jesiotr umieszczany jest z powrotem w doskonałych warunkach w basenach firmy Mottra w Rydze, gdzie nadal rośnie. Pozyskiwany w ten sposób kawior, zapewnia wyjątkowe walory smakowe oraz doskonałą konsystencję.

Mottra dysponuje technologią produkcji kawioru na najwyższym światowym poziomie. To co odróżnia ją od innych producentów kawioru – to dbałość o ryby. Firma dysponuje systemem akwariów o całkowitej pojemności ponad 4 200 m3, do których doprowadzona jest woda z własnego źródła artezyjskiego znajdującego się na głębokości 150 metrów pod powierzchnią ziemi. Doprowadzona woda – dzięki systemowi oczyszczania – ma właściwości i czystość wody najbardziej odpowiedniej dla hodowli jesiotra. W przeciwieństwie do tych, które żyją w zbiornikach otwartych, hodowane ryby nie są narażone na kontakt z metalami ciężkimi, pestycydami, dioksynami i innymi szkodliwymi związkami. Jest to jeden z największych w Europie zamkniętych systemów recyrkulacji wody stosowany dla potrzeb hodowlanych.

Produkowany przez firmę Mottra czarny kawior wyróżnia się bardzo wysoką jakością, nie ma sztucznych konserwantów i środków chemicznych. Minimalna ilość soli dodawana jest w końcowym etapie produkcji. Produkt jest naturalnie konserwowany i pozbawiony rybiego posmaku oraz zapachu.
Czarny kawior Mottra dostępny jest w dwóch odmianach: OSETRA (Acipenser baerii) i STARLET (Acipenser ruthenus).

Produkt dostępny jest w szklanych słoiczkach w 3 rozmiarach – 28, 56 i 90 gram.
Minimum logistyczne to 0,5 kg.

Wyłączny importer i dystrybutor w Polsce:
Mottra Polska Spółka z o.o.
ul. Puławska 38, 20-822 Lublin
tel. 81 742 76 20, tel. 668 571 605
sklep@mottra.pl, www.mottra.pl

tagi: Black Gold , kawior , czarny kawior , Mottra ,