Nowości

Kultowy koncentrat pomidorowy Dawtona

Wtorek, 14 lutego 2012 Autor: Monika Dawiec,
Potencjał pomidora sprawia, że jest on szeroko obecny w przepisach kuchni polskiej. Tradycyjna zupa pomidorowa, gołąbki lub pulpety w sosie pomidorowym to dania, bez którym nie wyobrażamy sobie polskiego menu.

Przez większą część roku smaczne, dorodne pomidory są jednak niedostępne lub bardzo drogie, dlatego warto korzystać z przetworów. Uniwersalny koncentrat pomidorowy jest sztandarowym produktem firmy Dawtona i od lat niezastąpionym dodatkiem, który odmieni niejedno danie.

Na pomidorową nutę!

Koncentrat pomidorowy Dawtona jest wyprodukowany z najlepszych, dojrzałych pomidorów, bez dodatku sztucznych barwników czy konserwantów. Dzięki procesowi pasteryzacji jest naturalnie zabezpieczony przed bakteriami i zachowuje swój naturalny smak na długi czas.  Warto dodać, że w przetwory pomidorowe zawierają łatwo przyswajalny likopen – naturalny przeciwutleniacz chroniący przed starzeniem komórek. Pomidory są również bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu, dlatego warto zadbać, by znalazły się w naszym codziennym menu.

Silnie skoncentrowany pomidorowy smak sprawia, że już jedna łyżka koncentratu wyraźnie zmieni smak potrawy. Warto zawsze mieć w kuchennej szafce gęsty i aromatyczny koncentrat Dawtona, ponieważ z jego pomocą możemy stworzyć lub doprawić wiele dań. Świetnie pasuje do mięs, jako baza sosów do makaronu lub ryżu, bądź pomidorowy akcent w gulaszu. Koncentratu Dawtona szybko zmieni niedzielny rosół w smaczną, intensywną w smaku zupę pomidorową. Bez sosu pomidorowego trudno wyobrazić sobie prawdziwe gołąbki, fasolkę po bretońsku lub zasmażaną młodą kapustę. Domowe zapiekanki makaronowe również świetnie smakują polane sosem na bazie koncentratu, ziół i oliwy. Amatorzy samodzielnego przygotowywania różnego rodzaju dań z pewnością spróbują przygotować domowy ajwar.

Bałkańska pasta stosowana jest, jako dodatek do mięs, przygotowana z przetartych bakłażanów, papryki, cukinii, cebuli i przypraw. Koncentrat Dawtona nada domowemu ajwarowi klasyczną, delikatną pomidorową nutę, która zrównoważy pikantny smak papryki.

Smakiem dojrzewających w letnim słońcu pomidorów z polskich upraw możemy się cieszyć przez cały rok. Dorodne owoce skoncentrowane i zamknięte w słoiczkach wprowadzą do naszej kuchni smak oraz aromat dojrzałych, czerwonych pomidorów. Tradycyjne zupy, sosy czy też zapiekanki na bazie pomidorowej pasty zachwycą wszystkich smakoszy.

 

tagi: Dawtona ,