Nowości

Biało – czerwone inspiracje

Poniedziałek, 30 stycznia 2012 Autor: Monika Dawiec,
Zima to idealny czas na wprowadzenie do jadłospisu nasion roślin strączkowych.

Fasola pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy sprowadzili ją Hiszpanie. Dziś, ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, jest uprawiana na całym świecie. Fasola konserwowa firmy Dawtona pochodzi z ekologicznie czystych upraw prowadzonych na terenie Polski.

Po meksykańsku lub tradycyjnie

Fasola konserwowa marki Dawtona jest gotowa do spożycia, dlatego nie musimy przechodzić długotrwałego procesu moczenia i gotowania, jak w przypadku surowej fasoli. Czerwona fasola od Dawtony sprawdzi się nie tylko w potrawach kuchni meksykańskiej czy hiszpańskiej, tj. chili con carne czy jako dodatek do tortilli. Dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi świetnie wypadnie także w ognistym węgierskim gulaszu, jako dodatek w zapiekance czy prostej sałatce warzywnej. Można ją także przyrządzić w oryginalny sposób – zmiksowaną podać jako puree lub w postaci delikatnych, warzywnych klopsów.

Konserwową białą fasolę Dawtona można szybko zmienić w danie po bretońsku, dodając podsmażoną kiełbasę i cebulę oraz zalewając sosem pomidorowym. Warto ją także wykorzystać do rozgrzewającej zupy fasolowej, jarzynowej lub pożywnej sałatki z ogórkiem konserwowym, czosnkiem, pietruszką i majonezem.

Zdrowie ze strączka

Kuchnia polska często wykorzystuje fasolkę, z której zalet nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Fasola jest bogatym źródłem białka, zawiera go ok. 12% więcej niż mięso. Z tego względu może być z powodzeniem spożywana w celu uzupełnienia niedoborów białka pochodzenia zwierzęcego. Białko fasoli jest zasadotwórcze - wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej organizmu poprzez wstrzymywania wydzielania kwasów żołądkowych. Duża zawartość błonnika pomaga regulować trawienie, natomiast niski indeks glikemiczny sprawia, że fasola jest warzywem pożądanym w diecie diabetyków oraz osób dbających o linię.

Dodatkowo, bogate wartości odżywcze fasoli przemawiają za włączeniem fasoli konserwowej Dawtona do jadłospisu. Jest ona bowiem bogata w potas, wapń i fosfor oraz witaminy z grupy B. Zawiera również żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk, dlatego warto dodawać ją do różnego rodzaju potraw.

Przetwory marki Dawtona to bogactwo naturalnego smaku, delikatny aromat oraz najlepsze, wyselekcjonowane warzywa z polskich upraw. Fasola konserwowa biała lub czerwona pozwala na stworzenie wielu pożywnych dań kuchni polskiej, a także kulinarne wyprawy w poszukiwaniu nowych smaków.

tagi: Dawtona ,