Czytelnia

Crunchy Wedges i talerz pełen niespodzianek

Środa, 25 stycznia 2012 Autor: Maja Święcka,
Crunchy Wedges i talerz pełen niespodzianek - prezentujemy przepis znanej aktorki Katarzyny Figury! Specjalnie dla Państwa!

Komentarz Kasi Figury:
Szwedzki stół i dania, w których jest mnóstwo kolorów, to mój sposób na menu dla gości.

Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: trudne

Składniki dla 4 osób:

• 1 opakowanie McCain Crunchy Wedges
• 400 g schabu b/k
• polędwiczka wołowa (w plastrach)
• 1 szklanka suszonych fig
• 1 łyżeczki czosnku i rozmarynu
• 2 łyżeczki natki pietruszki
• 1 łyżeczka bazylii, sól i pieprz
• 2 łyżki tartego chrzanu
• 1 kg bakłażanów pokrojonych w kostkę
• 1 szklanki oliwy i octu winnego
• 3 łodygi selera naciowego
• 1 słoik kaparów i oliwek zielonych
• 1 puszka pomidorów pokrojonych (mogą być 2 pomidory świeże)
• marchew, seler naciowy, cebula
• 2 czerwone buraki
• 1 szklanka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

2 czerwone buraki obierz ze skórki, gotuj, aż będą lekko twardawe. Pokrój w plastry i mocz w occie winnym ok. 30 min. Marchew i seler naciowy pokrój w słupki. Figi namocz w ciepłej wodzie na 15 min, osusz. Smaż z dodatkiem ziół i czosnku przez ok. 3 min. Posyp pietruszką. Na rozgrzanej oliwie obsmaż kostki bakłażana. Zdejmij z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę i seler w plasterkach. Zalej 1 szkl. wody i duś na małym ogniu, dodaj oliwki i pomidory. Gotuj ok. 15 min na małym ogniu (w tym czasie wstaw do piekarnika McCain Crunchy Wedges). Pod koniec dodaj bakłażany i gotuj, aż sos zgęstnieje. Mięso natrzyj czosnkiem z obu stron, rozgrzej oliwę i podsmaż do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącymi ziemniakami Crunchy Wedges. Sos do warzyw: 1 szkl. jogurtu wymieszaj z 2 łyżkami tartego chrzanu.

tagi: Katarzyna Figura , McCain ,