W 2011 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, zauważyć można było tendencję Polaków do zmiany nawyków żywieniowych. Zaczęliśmy przywiązywać większą wagę do zawartości w produktach spożywczych, w tym także przypraw, konserwantów i sztucznych składników. Według zeszłorocznych badań konsumenckich przeprowadzonych przez firmę Kotányi, aż 80 proc. badanych zwracało uwagę przede wszystkim na naturalność produktów, a 75 proc. deklarowało chęć zakupu w 100 proc. naturalnych mieszanek przypraw.
Konsumenci otworzyli się na nowe propozycje, poszukiwali niekonwencjonalnych smaków i coraz chętniej sięgali po mieszanki przypraw przeznaczone do konkretnych dań lub typów kuchni. Modę na gotowanie i kuchenne eksperymenty kreowały m.in. popularne programy telewizyjne. Nie bez znaczenia były także liczne wyjazdy Polaków za granicę, również do bardziej egzotycznych krajów - podróże te dla wielu osób stały się źródłem kulinarnych inspiracji.
Z nowym rokiem…
Według analityków, polscy konsumenci w roku 2012 wciąż będą poszukiwać nowych pomysłów na szybkie, smaczne dania i coraz częściej eksperymentować w kuchni. Będziemy chętniej sięgać po produkty prozdrowotne i naturalne oraz te pozwalające oszczędzić czas na gotowaniu. Obecna sytuacja gospodarcza oraz istotny wzrost cen żywności sprawią, że konsumenci z rozwagą będą podochodzić do zakupów spożywczych i bardzo racjonalnie wydawać pieniądze z domowego budżetu. Jednak w swoich wyborach Polacy kierować będą się nie tylko ceną, ale przede wszystkim jakością artykułów spożywczych. Od producentów będziemy oczekiwać już nie tylko produktów tanich, ale i dobrych, co przy znaczącym wzroście cen surowców na świecie może okazać się nie lada wyzwaniem, także dla rynku przypraw.
Cezary Tąder, Dyrektor Generalny firmy Kotányi obiecuje swoim klientom: „Pomimo niekorzystnej sytuacji rynkowej, firma Kotányi nadal będzie oferowała kupującym najwyższą jakość swoich produktów. Strategia firmy zakłada, że w nowym 2012 roku – podobnie jak w roku poprzednim – skupimy się na dostarczaniu na półki sklepowe przypraw zawierających wyłącznie naturalne składniki. Ponadto Kotányi planuje poszerzenie kolekcji mieszanek przypraw pozbawionych glutaminianu sodu i sztucznych dodatków o kolejne, smaczne i aromatyczne propozycje.”
tagi: Przyprawy ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...