Dla babci i dziadka wizyta wnuków jest zawsze świętem. Wspólnie spędzone chwile znaczą dla nich niejednokrotnie więcej niż wyszukane prezenty, dlatego szczególnie 21 i 22 stycznia warto znaleźć czas na spotkanie z nimi.
Ogrzej atmosferę
Na rozgrzewkę warto zaserwować babci i dziadkowi gorącą herbatę. Powodów ku temu jest kilka – po pierwsze, ze względu na wiek wiele osób nie powinno spożywać mocniejszych trunków. Ponadto dobrze zaparzona herbata swoim smakiem i aromatem sprawia nie lada przyjemność i - w zależności od czasu parzenia – pobudza lub uspokaja.
„Krótkie parzenie herbaty, trwające od 2 do 3 minut powoduje uzyskanie naparu o właściwościach pobudzających. Parzenie liści trwające dłużej, około 6-7 minut, sprawia, że napój zyskuje walory uspokajające" – radzi Piotr Marciniak z firmy POSTI, najstarszego polskiego producenta herbat. Znając gusta swoich dziadków, powinniśmy zaserwować im gatunek herbaty, który najbardziej im smakuje. – „Tradycyjne, czarne herbaty cieszą się wśród starszych osób największą popularnością. Aby nieco urozmaicić tę klasykę, warto sięgnąć po czarne herbaty o wyjątkowym aromacie, np. Earl Grey. Zapach bergamotki nadaje napojowi wykwintności i klasy" – dodaje ekspert z firmy POSTI. Bez względu na to, czy babci i dziadkowi zaproponujemy herbatę czarną, zieloną czy owocową, ważny jest sposób jej podania. -
„Na tę wyjątkową okoliczność zrezygnujmy zatem z kubków i sięgnijmy po porcelanowe filiżanki. Najlepsze będą te z lekko zaokrąglonym kształtem i rozchylonymi ku górze brzegami. To pozwoli w pełni uwolnić aromat herbacianego naparu, a szlachetna biel porcelany podkreśli klarowny kolor herbaty" – tłumaczy Joanna Niedziela z Zakładów Porcelany Ćmielów.
Osłódź wspomnienia
U babci i dziadka zawsze mogliśmy liczyć na słodki poczęstunek. Zapraszając ich zatem na uroczysty podwieczorek, również powinniśmy zadbać o pyszny deser. Rozwiązaniem idealnym, bo naturalnym, szybkim i smacznym są ciasta gotowe. Najlepiej takie, które wypiekane są na bazie tradycyjnego, domowego przepisu, jak rolady Dan Cake.
„Rolady to jedne z naszych najdelikatniejszych ciast. Ich sekret tkwi w prostej, naturalnej kompozycji trzech warstw - puszystego biszkoptu, delikatnego śmietankowego kremu i owocowego musu" – mówi Marta Wasilewska z Dan Cake. - „Rolady Dan Cake dostępne są w trzech smakach: truskawkowym, malinowym i kakaowym. Każde z ciast wypiekane jest na bazie odpowiednio wyselekcjonowanych składników, bez dodatków konserwantów i sztucznych aromatów. W ten sposób otrzymujemy lekką i delikatną roladę, która smakuje naprawdę domowo".
Zaletą Rolad Dan Cake jest także ich atrakcyjny wygląd. Zrolowany biszkopt, przełożony śmietankowo–owocową masą i oblany wstążką czekoladowej polewy wygląda naprawdę fantazyjnie i smakowicie. Naturalność, tradycja i znakomity smak rolad z pewnością zostaną docenione przez naszą babcię i dziadka, a czas spędzony przy aromatycznej herbacie i doskonałym deserze upłynie nam w przyjemnej atmosferze oraz skłoni do miłych wspomnień.
tagi: POSTI ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...