Nowości

Złoto z kolby – Kukurydza Gold w puszce od Dawtony

Wtorek, 20 grudnia 2011 Autor: Monika Dawiec,
Skarb, jakim jest kukurydza, rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej odkryli już przed wiekami. W czasach kolumbijskich Europejczycy poznali smak złocistych ziaren, dzięki wyprawom podróżników na podbój Nowego Świata. Od tego czasu żółte, słodkie ziarenka są niezastąpionym składnikiem wielu dań, a także świetną przekąską. W ofercie firmy Dawtona znalazła się nowa, pakowana próżniowo konserwowa Kukurydza Gold bez dodatku cukru i konserwantów. Dzięki unikalnemu sposobowi pakowania, w puszce od Dawtony jest mniej wody i aż 83% ziaren.

Zamorskie wyprawy konkwistadorów przyniosły nie tylko skarby w postaci bogactw i nowych terytoriów, ale także darów natury. Przywiezione z nowego lądu ziarna kukurydzy pociągnęły za sobą również odkrycia i eksperymenty kulinarne. Kolby można gotować lub grillować, natomiast słodka i chrupiąca Kukurydza Gold od Dawtony znajdzie miejsce w niejednym przepisie.

Ale Meksyk!
Kukurydza jest ważnym składnikiem kuchni mieszkańców Ameryki Środkowej. Bez mąki kukurydzianej nie powstanie klasyczna tortilla, tacos czy nachos. Gotowane lub smażone kolby nadają się od razu do jedzenia natomiast ziarna można dodać do chili con carne, farszu do tacos, tortilli a także zmiksować i przygotować ostry kukurydziano – fasolowy dip do nachos. W kuchni polskiej kukurydza konserwowa najczęściej zajmuje zaszczytne miejsce w różnego rodzaju sałatkach warzywnych, makaronowych oraz zapiekankach. Może być dodawana do omletu, zup, zapiekanek, domowej pizzy, risotto, a nawet tostów lub placków ziemniaczanych. Natomiast w towarzystwie czerwonej fasoli, pomidorów, czerwonej papryki i szczypty papryki chili kukurydza przybiera temperamentne, meksykańskie oblicze. Dlatego warto przyrządzić domowe tortille z meksykańskim farszem.

Mniej wody, więcej naturalnie słodkich ziaren
Kukurydza Gold marki Dawtona powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy. Ulepszona metoda pakowania próżniowego pozwala na zwiększenie ilości ziaren kukurydzy w stosunku do ilości zalewy – w puszce Kukurydzy Gold aż 83% zawartości stanowi kukurydza. Dla zachowania jej naturalnego smaku oraz chrupkości, jest pakowana próżniowo, nie jest dodatkowo dosładzana i nie zawiera konserwantów. Brak dodatku cukru sprawia, że Kukurydza Gold marki Dawtona dostarcza jedynie 91 kalorii na 100 g. Duża zawartość błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na trawienie i usprawnia pracę jelit. Warto podkreślić znaczenie dietetyczne kukurydzy – mogą ją spożywać osoby nietolerujące glutenu.

Mnogość zastosowań kukurydzy sprawia, że od lat jest ona jedną z najczęściej uprawianych roślin. Korzystają z niej przemysł energetyczny, młynarski, fermentacyjny, paszowy i przede wszystkim spożywczy. Dzięki firmie Dawtona mamy okazję delektować się smakiem słodkiej kukurydzy w postaci złocistych ziaren. Puszka konserwowej Kukurydzy Gold jest wyposażona w uchwyt umożliwiający łatwe i szybkie otwieranie bez użycia otwieracza do konserw. Dzięki temu jeszcze szybciej przyrządzimy wiele pysznych sałatek, przekąsek i dań głównych.

tagi: Dawtona ,