Pierwsze łazanki pojawiły się na wigilijnych stołach mieszkańców Mazowsza, Podlasia i Opolszczyzny. Z czasem dołączyły do bożonarodzeniowego menu w pozostałych regionach Polski. To jedyny taki specjał, który stanowi podstawę kilku świątecznych dań. Dodaje się je bowiem i do zupy grzybowej i do tradycyjnej zupy rybnej. Są podawane w towarzystwie kapusty i grzybów oraz z makiem i bakaliami w uwielbianym przez najmłodszych świątecznym deserze.
Niektóre gospodynie serwują je także w zupie z suszonych owoców. Zgodnie z tradycją, każdemu wigilijnemu daniu przypisane było specjalne znaczenie - mak oznaczał obfitość, płodność i powodzenie, grzyby miały ułatwiać kontakt ze zmarłymi, a kapusta symbolizowała proces budzenia się przyrody po zimie.
Dla wszystkich, którzy w natłoku świątecznych obowiązków, nie mają czasu na samodzielne przyrządzanie łazanek, idealnym rozwiązaniem będą te z pięciojajecznej, żółtej linii Abak. Przygotowane na bazie tradycyjnych receptur z polskiej pszenicy, smakiem przypominają te wyrabiane w domowym zaciszu. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do świątecznych zup oraz jako podstawa tradycyjnych, wigilijnych dań – łazanek z kapustą i grzybami czy klusek z makiem.
Łazanki z pięciojajecznej, żółtej linii Abak dostępne są w pakowanych ręcznie 250 g opakowaniach. Sugerowana cena na półce to 2,49 zł.
tagi: ABAK ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...