Czytelnia

Czy flaczki znikną z polskiego rynku?

Poniedziałek, 28 listopada 2011 Autor: Maja Święcka,
W każdym roku przed świętami obserwujemy wzrost cen wołowiny, w tym przede wszystkim flaków. Jednak takiej zwyżki jak obecnie dawno nie odnotowano. Od początku roku ceny flaków wzrosły o ponad 60% i dzisiaj osiągają wartość 10 zł za kg.

Czy to oznacza, że flaczki staną się rarytasem tylko dla bogatych? Na wysoką cenę wpływa przede wszystkim fakt, że polskie ubojnie pokrywają krajowe zapotrzebowanie na ten surowiec w niespełna 5%. Dlatego jesteśmy skazani na import. W tej sytuacji nie sprzyja nam wysoki kurs Euro. Witold Choiński Prezes Związku Polskie Mięso dodaje również, że przyczyną wysokich cen flaków jest fakt, że są one pożądane nie tylko w Polsce. Na ten przysmak wyrażają popyt również takie kraje jak: Francja, Włochy czy Hiszpania i niestety są w stanie za ten produkt zapłacić znacznie więcej niż my.
Nastroje w branży nie są optymistyczne – przy obecnym poziomie ubojów i ilości bydła może okazać się, że cena flaków wołowych pozostanie na obecnym wysokim poziomie.

tagi: mięso ,