Czy to oznacza, że flaczki staną się rarytasem tylko dla bogatych? Na wysoką cenę wpływa przede wszystkim fakt, że polskie ubojnie pokrywają krajowe zapotrzebowanie na ten surowiec w niespełna 5%. Dlatego jesteśmy skazani na import. W tej sytuacji nie sprzyja nam wysoki kurs Euro. Witold Choiński Prezes Związku Polskie Mięso dodaje również, że przyczyną wysokich cen flaków jest fakt, że są one pożądane nie tylko w Polsce. Na ten przysmak wyrażają popyt również takie kraje jak: Francja, Włochy czy Hiszpania i niestety są w stanie za ten produkt zapłacić znacznie więcej niż my.
Nastroje w branży nie są optymistyczne – przy obecnym poziomie ubojów i ilości bydła może okazać się, że cena flaków wołowych pozostanie na obecnym wysokim poziomie.
tagi: mięso ,
W tym roku Browar Okocim świętuje 180-lecie istnienia. Z tej...
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...