Galeria Foto/Video - kraj

Relacja z otwarcia pierwszego t-baru Dilmah

Poniedziałek, 03 października 2011
Otwarcie warszawskiej herbaciarni t-bar Dilmah inauguruje tegoroczną 5. edycję ogólnopolskich Dni Herbaty. Nowoczesny, miejski w charakterze, położony w sercu miasta przy ul. Szpitalnej 5, t-bar Dilmah ma stać się szczególnym miejscem na mapie stolicy – degustacji i spotkań przy herbacie. Pierwszy ich cykl zaplanowano od października do grudnia, w ramach festiwalu Dni Herbaty. Ich gośćmi będą m.in. Kurt Scheller, Jarosław Uściński i Izabela Urbaniak.

Nowo otwarty t-bar prezentuje przede wszystkim świat herbaty - różnorodność jej rodzajów, smaków i sposobów podania, możliwości, jakie daje łączenie jej z dodatkami takimi jak soki, syropy, alkohole,  a także tradycję food matchingu, czyli sztuki dopasowywania herbaty i jedzenia. To herbaciarnia, w której dostrzec można, jak ważną rolę pełni w naszym codziennym życiu herbata i jak wiele przyjemności można czerpać z picia tak codziennego napoju.

„Podobnie jak sama herbata Dilmah, t-bar łączy w sobie, dwie wyróżniające go cechy – najwyższą jakość serwowanej herbaty i autentyzm, który zapewnia fakt, że ideę tego miejsca stworzył sam producent. Zarówno herbaty Dilmah dostępne w sklepach, jaki i te serwowane w herbaciarni pochodzą prosto z cejlońskich plantacji, gdzie są przetwarzane i od razu pakowane, dzięki czemu zachowują pełnię smaku i aromatu. t-Bar to miejsce, w którym będziemy mogli dzielić się naszą wiedzą o herbacie z konsumentami i partnerami biznesowymi, a także sprawdzone na innych rynkach narządzie budowania wizerunku marki.” - powiedział Tomasz Witomski, prezes Gourmet Foods.

t-Bar to herbaciarnia XXI wieku, nowoczesna, dostosowana do miejskiego stylu życia i rytmu dnia, odpowiednia zarówno na śniadanie w drodze do biura, popołudniowe spotkanie towarzyskie lub biznesowe, podwieczorek lub kolację z przyjaciółmi. Herbatę i oryginalną kanapkę na wynos dostaną tu nawet Ci, którzy odpoczywają w biegu, a smakosze z pewnością zainteresują się zarówno ofertą ze stałego menu, jak też przekąskami z menu dnia, w stworzeniu których brał udział mistrz kulinarny Kurt Scheller. W t-barze kupić można także niedostępne gdzie indziej, wyjątkowe i rzadko spotykane herbaty należące do kolekcji Dilmah t-Series.

Na świecie t-bary Dilmah funkcjonują już od kilku lat m.in. w Nowej Zelandii, Tajlandii i Sri Lance, a także w Europie. t-Bar może stanowić osobny lokal gastronomiczny - przykładem takiego rozwiązania jest nowo otwarta herbaciarnia przy ulicy Szpitalnej - bądź też zostać wpisany w już istniejącą przestrzeń - np. hotelowego lobby baru, jak to ma miejsce w przypadku Hotelu Hilton w Kolombo. Jako samodzielny, dedykowany w całości herbacie lokal gastronomiczny, warszawski t-bar jest pierwszym tego typu przedsięwzięciem w Polsce. Autorem projektu wnętrza jest Kaczmarek Studio.

Dni Herbaty w t-barze – program spotkań
październik - grudzień, w każdy piątek od godziny 18.30 do 19.30, wstęp wolny

07.10 - Jarosław Uściński: Domowe przepisy na cejlońskie specjały  - warsztaty kulinarne;
14.10 - Izabela Urbaniak: Sri Lanka, kraina (nie tylko) herbaty - pokaz zdjęć z podróży;
22.10 /sobota/ - Kurt Scheller: Herbata w garnku - warsztaty kulinarne;
28.10 - Herbata do smaku - warsztaty food matchingu
04.11 - Karolina Radomska-Ishii: Cha-do, japońska droga herbaty - warsztaty przygotowania herbaty;
11.11 - Herbata z dodatkami - warsztaty przygotowywania drinków na bazie herbaty;
18.11 - Inauguracja projektu: Warsztaty herbaty;
25.11 - Tomasz Witomski: Z krzewu do filiżanki - o tajnikach uprawy i przetwarzania herbaty;
02.12 - Marcin Grabarczyk: Made in Zanzibar - herbata z dodatkami;
09.12 - Kinga Łon: Herbaciane upominki - warsztaty plastyczne dla dzieci;
16.12 - Koncert Świąteczny - zespół dziecięcy Łubu-Dubu.

tagi: Dilmah ,