Nieskategoryzowane

Sztuka dekorowania zupy

Poniedziałek, 08 sierpnia 2011
Zupy mogą być źródłem płynów  i błonnika, to również bogactwo smaków i kolorów. Dzięki warzywom, zachwycają feerią barw i mogą być ozdobą naszych stołów, dlatego zasługują na godną oprawę i królewskie podanie.

Dekoracje zup spełniają wiele funkcji: mogą dodawać im koloru, zmieniać konsystencję dania, wprowadzać atrakcyjny kontrast. Poza tym, wzbogacają smak. Mogą także zachęcić niejadka do zjedzenia pożywnego posiłku.

Czym dekorować zupę

Rzadko która zupa wygląda dobrze bez zieleniny. Z natki pietruszki, szczypioru, koperku czy ziół, na powierzchni dania ułóż las. Przy przystrajaniu bardziej zawiesistych zup świetnie sprawdzą się plastry ogórka zwinięte w różyczki, a także warzywa wycięte w różne kształty przy pomocy noży lub foremek do ciasta, które masz w domu.

Zupy kremowe albo warzywne puree dobrze prezentują się w lekkim garnirunku, np. posypane posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Można również wykorzystać pojedyncze gałązki lub liście ziół i ozdobić nimi powierzchnię zupy. Do dekoracji możemy wykorzystać także puree z warzyw. Wystarczy odrobinę położyć na gęstej zupie-kremie, by zmienić ją nie do poznania. Przydadzą się paski wykrojone z warzyw i wszelkie posypki: starty ser, małe grzanki, grubo zmielone przyprawy.

Do dekoracji zup-kremów warto wykorzystać też pestki dyni lub słonecznika, orzeszki pinii, rozdrobnione orzechy laskowe, pokruszone pistacje czy płatki migdałów. Takie zupy wyśmienicie smakują również z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Często dekoruje się je wzorami lub kleksami ze śmietany lub różnych sosów np. oliwy z dodatkiem poszatkowanych ziół. Z kolei buliony i rosoły, jako najdelikatniejsze zupy, zasługują na najbardziej subtelne dekoracje: cienkie paski szczypiorku, delikatną ziołową posypkę, starte na tarce z małymi oczkami warzywa, zioła zwinięte w kształty lub mgiełkę z drobno zmielonych przypraw. Świetną ozdobą będą lane kluseczki przygotowane np. z dodatkiem gałki muszkatołowej albo kulki uformowane z ryżu z ziołami. 

Narzędzia do dekorowania

Żeby zupa wyglądała jak z obrazka, warto poznać kilka prostych technik, które pozwolą przygotować wspaniałe dekoracje z warzyw. Mistrzowie carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w warzywach, potrafią zamienić je w prawdziwe dzieła sztuki. Do stworzenia prostych ozdób wystarczą narzędzia, które każdy znajdzie w domu takie, jak mały ostry nożyk czy zwykły obierak do warzyw. Z ich pomocą można wykonać np. różyczki z rzodkiewki, które będą wspaniale zdobić zwłaszcza warzywne zupy czy chłodniki. Przydatne informacje na temat narzędzi, które możesz wykorzystać do przygotowania dekoracji znajdziesz w serwisie WINIARY „Zupy to nasza specjalność" (www.winiary.pl/zupytonaszaspecjalnosc) w sekcji „Zupa jak malowana". 

Podawanie zupy

Dekorowanie zup to także umiejętność ich ciekawego podania. Można wykorzystać przeróżne naczynia - od tych najbardziej klasycznych jak talerz, przez kubki, fikuśne miseczki, po kieliszki do sherry, wydrążony chleb a nawet pucharki do lodów. Zupa borowikowa podana w filiżance do cappuccino będzie wyglądać jak kawa! Warto zadbać również o odpowiednią oprawę stołu - ważny jest nie tylko kolor obrusu - pamiętajmy o dodatkowych elementach, które sprawią, że stół ożyje i będzie pięknym tłem dla ciekawie udekorowanej zupy. Możemy wykorzystać np. kwiaty, gałązki drzew, a nawet confetti - w zależności od okazji.

Zupy są jak obrazy, możemy na nich „namalować" wszystko, co chcemy. Wystarczy odrobina wyobraźni i dobre chęci. Podpowiedzi, jak przygotować efektowne dekoracje, które zachwycą rodzinę i znajomych, warto szukać w Internecie, np. na serwisie www.winiary.pl/zupytonaszaspecjalnosc. Serwis powstał z myślą o wszystkich fanach zupy, którzy chcieliby nauczyć się, jak pięknie podawać to danie. Zakładka WINIARY „Zupa jak malowana" to prawdziwy almanach niezbędnej wiedzy z zakresu dekorowania zup dla wszystkich adeptów sztuki garnirowania. Warto do niej zajrzeć, jeśli chcemy, żeby zupa szybko znikała z talerzy i cieszyła zarówno żołądek, jak i oczy.

Porady i ciekawostki dotyczące dekorowania zup pochodzą z serwisu www.winiary.pl/zupytonaszaspecjalnosc, który stanowi obszerną bazę wiedzy o zupie
w internecie

(Maja Święcka)