Nieskategoryzowane

Kolorowe zupy na każdą porę roku

Poniedziałek, 08 sierpnia 2011
Rola kolorów w żywieniu jest niezwykle istotna. Prostą i łatwą do stosowania na co dzień jest zasada jedzenia 5 porcji warzyw i owoców dziennie, pamiętając o dostarczaniu produktów z każdej grupy kolorystycznej. W ten sposób możemy być pewni, że  nasza dieta jest bogata w witaminy i mikroelementy.

Pysznym, kolorowym daniem, dobrym na każdą porę roku, które dostarcza wiele substancji odżywczych, jest zupa, która doskonale nawadnia organizm. Ponieważ przygotowuje się ją z warzyw, zawiera dużo błonnika. Kolorowe zupy powinny towarzyszyć nam przez cały rok.

Są dobrym sposobem na przekonanie dzieci, nie zawsze chętnych do jedzenia warzyw, do tego, że brukselka, kalafior i brokuły mogą smakować naprawdę dobrze. Żeby jedzenie zup było przyjemnością, warto podać je inaczej niż zwykle: w miseczce o ciekawym kształcie, wydrążonym chlebie, a nawet w pucharku do lodów. Jeśli dodatkowo postaramy się o dekoracje np. w postaci kolorowych warzyw wyciętych w fantazyjne kształty, zupy eksplodują feerią barw i szybko znikną z talerzy.

WINIARY zachęca do jedzenia kolorowych zup, proponując zupy w kolorach nawiązujących do pór roku: pomarańczowe na jesień, czerwone zimą, zielone na wiosnę i żółte - na lato.  Oczywiście, wszystkie kolorowe zupy można też, dowolnie i zgodnie z upodobaniami, spożywać przez cały rok.

Jesień z pomarańczami i oranżami

Wraz z pierwszymi jesiennymi chłodami, po wakacyjnych szaleństwach, wracamy do pracy i szkoły. Na szczęście nadal możemy cieszyć się dobrodziejstwem świeżych jesiennych warzyw. Pomarańczowe warzywa, które koniecznie powinniśmy umieścić w naszym menu, to między innymi marchewka, pomarańczowa papryka, dynia. Zupa z dyni jest idealna także na wyjątkowe okazje. Z marką WINIARY przygotuj specjalną wersję zupy dyniowej na Halloween.

Możesz śmietaną narysować na niej pajęczynę, a z sypkiej papryki stworzyć groźnie wyglądającego pająka. Zupę podaj w wydrążonej dyni.  Na listopadowe słoty przyda się także coś naprawdę rozgrzewającego i jednocześnie zaspokajającego apetyt. Doskonale smakować będzie Zupa Ogonowa z serii Nasza Specjalność WINIARY. Możesz podać ją z wieprzową kiełbasą, posypaną grzankami i suszoną cebulką lub ozdobić śmietanowym wirem i listkiem bazylii.

Jak udekorować pomarańczową zupę dyniową?

Zupa-krem z dyni to świetne danie na Halloween, szczególnie gdy udekorujesz ją pajęczyną ze śmietany. Aby stworzyć pajęczą sieć, użyj specjalnego pisaka napełnionego śmietaną. Pamiętaj, by była odpowiednio gęsta i najlepiej w temperaturze pokojowej. Narysuj spiralę, a następnie przy pomocy drewnianego patyczka pociągnij 6 lub 8 linii od środka do krawędzi. Na koniec, korzystając np. ze słodkiej papryki, przy użyciu okrągłej foremki lub samodzielnie przygotowanego szablonu, wysyp kształt pająka. Stylizację dopełnią małe grzanki, które będą wyglądać jak złapane w pajęczą sieć owady.

Zimą czerwono i świątecznie

Mimo że zimą wokół robi się biało, kolor czerwony - symbol Świąt Bożego Narodzenia - nierozerwalnie wiąże się z tą porą roku.  Jako jeden z bardziej energetycznych kolorów, pomaga uporać się z zimową melancholią. W skład „czerwonej" diety wchodzą warzywa takie jak pomidory, czerwona papryka, buraki, czerwona fasola. Czerwień zimą to przede wszystkim barszcz czerwony - jedna z najbardziej lubianych i jednocześnie najbardziej wymagających zup.

Barszcz Czerwony Instant WINIARY, od lat obecny w polskich domach, sprawi, że Boże Narodzenie będzie pełne magii. Także inna czerwona zupa WINIARY, Pomidorowa z serii Nasza Specjalność, swoim intensywnym smakiem i zapachem rozgrzeje nas w zimowe wieczory. Jeśli powierzchnię zupy udekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, będziemy mieć zimą trochę wiosny na talerzu.

Jak udekorować czerwoną zupę pomidorową?

Jeśli sroga zima daje się we znaki, warto przywołać wiosnę przynajmniej na talerzu. Zamiast makaronu dodaj do zupy pomidorowej kostki greckiego sera feta. Potnij nożyczkami szczypior na mniejsze paski i przewiąż nimi listki bazylii, które będą wyglądać jak motyle. Od razu robi się cieplej.

Wiosna na zielono

Kiedy natura budzi się do życia po długiej zimie, potrzebujemy dużo słońca i kolorów. A co może dostarczyć nam ich  więcej niż warzywa, które pojawiają się wiosną? Zielone produkty takie jak np. ogórek, por, szparagi, kapusta, szpinak, brokuły i brukselka, sprawią, że szybko zapomnisz o zimie. Wszystkie zielone zupy warzywne  doskonale  nadają się na wiosenny, rodzinny obiad: ogórkowa, brokułowa, cukiniowa czy jarzynowa z groszkiem będą smakować wszystkim. Korzystając z termosu, łatwo zabierzesz je ze sobą na majowy piknik. Zielone zupy warzywne możesz przygotować z marką WINIARY. Wybieraj spośród kilku smaków.

W ofercie marki znajdują się m.in. Zupa Brokułowa, Zupa Jarzynowa, z linii Bukiet Warzyw, a także Zupa Ogórkowa Jak u Mamy. Ciekawym sposobem podania takiej zupy będzie udekorowanie jej zielonymi warzywami, np. różyczkami z brokułów. Możesz też ułożyć na swojej zielonej zupie las z zielonych szparagów.

Jak udekorować zieloną zupę brokułową?

Zieloną zupę brokułową możesz przystroić kwiatami. Z cienkich pasków łososia zrób łodygi, płatki kwiatków ułóż z płatków migdałów, środki wyczaruj z kleksów ze śmietany. Posadź rośliny na brokułowej trawie.

Letnie zupy w kolorze słońca

Lato obdarowuje nas żółtymi warzywami: soczystą papryką, ostrą cebulką, delikatną fasolką szparagową i słodką kukurydzą. Powinniśmy je jeść ze względu na smak i zawartość beta-karotenu, który jest ważny podczas opalania. Podczas letnich upałów i słonecznych kąpieli należy uzupełniać ubytki wody w organizmie. 

Spróbuj lekkiego rosołu z serii Nasza Specjalność WINIARY, do którego koniecznie dodaj pachnącą, świeżą pietruszkę. Natka wzbogaci smak zupy. Popularna „fasolówka" również może mieć lżejsze, wakacyjne oblicze. Pokrój świeżą fasolkę i ziemniaki w oryginalne kształty, a do dekoracji Zupy Fasolowej Jak u Mamy WINIARY wykorzystaj sezonowe warzywa i świeże zioła. Taką pożywną zupą szybko uzupełnisz zapasy energii np. po letniej rodzinnej wycieczce rowerowej.

Jak udekorować żółtą zupę fasolową?

Jeśli pokroisz warzywa nie tylko w kostkę, Twoja zupa sprosta aktualnemu trendowi na asymetrię. Ze szczypioru pociętego w ukośne paski ułóż kwiat, z pasków małego szczypiorku zrób pręciki i wbij je w zakręcony pośrodku boczek. Pamiętaj, by przed dodaniem boczku do zupy, delikatnie go podsmażyć.


Porady i ciekawostki dotyczące dekorowania zup pochodzą z serwisu www.winiary.pl/zupytonaszaspecjalnosc. 

(Maja Święcka)

tagi: Winiary ,