Nieskategoryzowane

Hiszpańska fiesta w Lidlu – Olé!

Poniedziałek, 08 sierpnia 2011
W swojej kulinarnej podróży po świecie Lidl proponuje zawsze najlepsze smaki. Tym razem przeniesiemy się na Półwysep Iberyjski - do Hiszpanii, kraju nie tylko piłki nożnej, piaszczystych plaż oraz tańca flamenco, lecz również wielu ciekawych i wartych poznania smaków.

Już dzisiaj, 8 sierpnia rozpoczął się w Lidlu tydzień kuchni hiszpańskiej. Dzięki niej poczujesz aromat barcelońskich straganów, a oczami wyobraźni przeniesiesz się na rozległe połacie sadów pomarańczy i nasłonecznione zbocza Andaluzji. Absolutne punkty programu podróży w krainę południowych smaków to kiełbasa chorizo oraz tradycyjny hiszpański ser - manchego.

Tradycyjne hiszpańskie smakołyki

Chorizo to tradycyjne, hiszpańskie, paprykowe salami. Jego mocny i charakterystyczny zapach zapewni Ci nowe kulinarne doznania i wprowadzi w klimat hiszpańskiej kuchni.

Cena: 4,44 zł (100 g)

Manchego jest najpopularniejszym hiszpańskim serem produkowanym wyłącznie w prowincji La Mancha z miejscowego gatunku owczego mleka, dzięki czemu uzyskuje swój unikatowy mleczny i delikatny smak.

Cena: 11,99 zł (250 g)

Hiszpańskie pomidory mają wiele zastosowań. Idealnie nadają się do przygotowania delikatnego sosu pomidorowego, który będzie podstawą dla wielu smakowitych potraw, ale również można wykorzystać je podczas słynnej... pomidorowej bitwy „La Tomatina" organizowanej co roku w mieście Bunol.  

Cena: 3,99 zł (520 ml)

Ostry sos Piri-Piri przyrządzony z pikantnych papryczek chili nada Twoim potrawom ognisty, hiszpański charakter.

Cena: 2,99 zł (195 ml)

Sos czosnkowy Aioli doskonale uzupełnia smak gotowanych ziemniaków, warzyw oraz sałat. Swoje zastosowanie znajduje również przy potrawach z mięs i ryb. Dodając kawałki gruszki, możemy otrzymać  jego tradycyjną, katalońską odmianę.

Cena: 3,99 zł (200 g)

Tradycyjna oliwa z oliwek od wieków jest podstawą hiszpańskiej diety. Wyrabiana z pierwszego tłoczenia i sporządzona z najlepszych gatunków oliwy pochodzącej z nasłonecznionych terenów Andaluzji zapewni Twoim potrawom niepowtarzalny smak i wzbogaci je o niezbędne składniki odżywcze.

Cena: 14,99 zł (750 ml)

Do sałatek

Fasola czarne oczko jest doskonałym składnikiem sałatek lub dodatkiem do dań głównych.

Cena: 3,29 zł (540 g)

W prawdziwej hiszpańskiej sałatce nie może zabraknąć octu sherry pochodzącego z regionu Jerez. Swój tradycyjny rubinowy kolor i pełen smak zawdzięcza fermentacji ze świeżo wyciśniętego soku z winogron.

Cena: 5,99 zł (375 ml)

Pochodzące z samego serca Hiszpanii duże oliwki z pestką będą smakowitym uzupełnieniem tradycyjnego hiszpańskiego Tapas, które możesz przyrządzić podczas spotkania ze znajomymi.

Cena: 9,99 zł (950 g)

Ciekawą propozycją na urozmaicony posiłek może być niezwykłe połączenie łagodnych, aromatycznych oliwek manzanilla nadziewanych sardelami.

Cena: 3,33 zł (425 g)

Deser

Idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy i chwili relaksu będą delikatne, pochodzące z północnej Hiszpanii miniciastka maślane.

Cena: 4,49 zł (320 g)

Pozwól zaskoczyć się delikatnością prażonych i lekko solonych migdałów. To Idealna pełnowartościowa przekąska, a także dodatek do sałatek

Cena: 7,99 zł (200 g)

Lekki, biszkoptowy Tort Valencia kusi orzeźwiającym aromatem pomarańczy i mandarynek. Jest to idealna propozycja na deser dla całej rodziny.

Cena: 29,99 zł (1 kg)

(Maja Święcka)

tagi: Lidl ,