Nowości

KECZUPUREK KAMIS

Czwartek, 21 lipca 2011
KAMIS wprowadza pierwszy na rynku ketchup dla dzieci KECZUPUREK, który jest w pełni naturalny, bez konserwantów, bardzo pomidorowy a zarazem suplementowany żelazem, wapniem i witaminą D.

Skład ketchupu KECZUPUREK jest naprawdę wyjątkowy: w 100 g gotowego ketchupu skoncentrowane są wartości odżywcze aż 184 g pomidorów, a zastosowane naturalne przyprawy zapewniają jego klasyczny smak: łagodny, ale wyraźny - w sam raz dla dzieci. Przede wszystkim jednak ketchup dla dzieci KECZUPUREK jest suplementowany w wapń, żelazo i witaminę D. Ideą suplementacji żywności jest uzupełnienie wybranych składników odżywczych (których niedobory zostały wykryte w diecie określonej populacji) w powszechnie stosowanych produktach spożywczych.

O wypowiedź w kwestii znaczenia wapnia, żelaza i witaminy D w diecie dzieci poprosiliśmy specjalistę w dziedzinie żywienia dzieci, dietetyka, dr inż. Annę Stolarczyk z Centrum Zdrowia Dziecka: „W badaniach Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzonych w latach 2000-2001 potwierdzono znaczne zagrożenie niedoborem wapnia i witaminy D w populacji dzieci i młodzieży: np. wśród dzieci w wieku 4-9 lat przeciętne spożycie wapnia wynosiło 60% zalecanej ilości, a wit. D - zaledwie 50% zapotrzebowania".

Chociaż w prawidłowo zbilansowanym jadłospisie istotne są wszystkie składniki odżywcze, to w żywieniu dzieci szczególny nacisk lekarze i dietetycy kładą na te składniki, których niedobory zdarzają się najczęściej. Niedostateczne spożycie w odniesieniu do rekomendacji pediatrów dotyczy przede wszystkim wapnia, żelaza i witaminy D.

(M.D)

tagi: kamis ,