Zakład w Kościane przerabia średnio ponad 250 tys. l mleka dziennie (co stanowi zaledwie połowę jego zdolności przerobowych) i zatrudnia 300 osób. Dlatego też Prezes Zarządu Kościańskiej Spółdzielni Henryk Bendziński widzi ogromną szansę połączeniu z Mlekovitą „...dzięki fuzji zakłady naszej spółdzielni będą mogły się rozwijać i zwiększać produkcję. W połączeniu upatruję pewność jutra zarówno dla dostawców i jak pracowników".
Natomiast Prezes Zarządu GK Mlekovita Dariusz Sapiński realizuje strategię konsolidacji i koncentracji od wielu lat „do Grupy Kapitałowej Mlekovita przyłączam ciągle nowe zakłady, przedstawiam strategię rozwoju i swoje warunki. Zależy mi aby wszystko było jasne i klarowne dla obu stron, nie było żadnych niewiadomych czy nierozwiązanych kwestii. Jest jedna wizja, jeden kierunek, wszyscy muszą patrzeć w tą sama stronę i mieć komfort pracy. Po przyłączeniu koncentruję się tylko i wyłącznie na rozwoju - mówi - główną przesłanką tej strategii jest zwiększenie skali działania, by być atrakcyjniejszym dla konsumenta".
Spółdzielnia Mleczarska w Kościanie ma 120 lat. Zawiązana - jako jedna z pierwszych w kraju - z inicjatywy światłych ziemian polskich i niemieckich, pod względem stosowanej technologii zawsze znajdowała się w czołówce firm i słynęła z najwyższej jakości wyrobów. Do dzisiaj smaczne i zdrowe, atrakcyjne i odpowiadające standardom europejskim produkty, sprawiały i sprawiają, że mleko, śmietana, sery, kefiry i jogurty z napisem "Kościan" cieszą się powodzeniem wśród konsumentów.
(Maja Święcka)
tagi: Mlekovita ,
W kwietniu ceny w sklepach wzrosły rdr. średnio o 5,6%, czyli...
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...