Ferran Adria, którego restauracja El Bulli w Hiszpanii została pięciokrotnie uznana za najlepszą na świecie przez Restaurant Magazine, będzie współpracować z PepsiCo i służyć pomocą w rozwoju nowych metod i koncepcji kreatywnych innowacyjnej żywności. Partnerstwo to jest kontynuacją istniejących udanych relacji pomiędzy stronami. Rozpoczęta w 2005 r. współpraca opierała się konsultacjach m. in. przy projekcie zup warzywnych Alvalle i chipsów Lay's Artesanas (smażonych w 100% oliwie z oliwek).
Ferran Adria będzie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem, aby wspierać PepsiCo w tworzeniu nowych przekąsek, produktów śniadaniowych i alternatywnych potraw. Światowej klasy kucharz pomoże zainspirować zespół PepsiCo do rozwoju produktów dzieląc się wrażeniami
i obserwacjami trendów z całego świata.
Jednym z szczególnych obszarów współpracy będzie odkrywanie sztuki kulinarnej, aby umożliwić PepsiCo poszerzenie swojej oferty zdrowszych przekąsek. Zadaniem Ferran Adria będzie opracowywanie składników poprawiających smak przy jednoczesnym zachowaniu naturalnych technik w celu ograniczenia użycia tłuszczu i oleju w obecnych produktach, aby uczynić je jeszcze zdrowszymi.
„Firma PepsiCo od lat znana jest z inwestycji w rozwój i ciągłych poszukiwań kreatywnych rozwiązań kulinarnych. Współpraca z najlepszym szefem kuchni na świecie do dla nas niezwykła szansa poznania twórczych idei i globalnych trendów" - mówi Indra Nooyi, Prezes i Dyrektor generalny PepsiCo.
„To dla nas zarówno zaszczyt, jak i prawdziwe wyzwanie pracować z firmą, która ma tak rozwinięty zespół badawczo-rozwojowy. Jako Eli Bulli chcemy z PepsiCo podzielić się naszym wieloletnim doświadczeniem oraz kulinarnym know-how. Współpraca będzie na pewno cennym doświadczeniem dla obu stron" - mówi Ferran Adria.
(M.D)
tagi: pepsiCo ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...