Nowości

Odkryj świat Podravki

Poniedziałek, 20 czerwca 2011
Pierwsze skojarzenie, które nasuwa się na myśl, gdy słyszymy nazwę Podravka to Vegeta. Nic dziwnego - ta najpopularniejsza przyprawa do potraw rzeczywiście podbiła serca milionów Polaków, stając się nieodłącznym składnikiem obiadowych dań. Tymczasem oferta Podravki jest dużo bogatsza. Na sklepowych półkach znaleźć można klasyczne mieszanki przypraw do najpopularniejszych dań z linii Vegeta W Smak oraz aromatyczne przyprawy na bazie świeżych ziół - Vegeta Natur W Smak, a także makarony, ryże, produkty pomidorowe oraz miody.

Wiosną tego roku Podravka wprowadziła na polski rynek nowości, wśród których każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony produkt. Dla smakoszy włoskich potraw Podravka przygotowała krojone pomidory z ziołami prowansalskimi, dla degustatorów egzotycznych kuchni - dziewięć rodzajów ryżu, dla wygodnych zaś - makaron w torebkach. Fani grillowania na pewno docenią rozszerzoną gamę produktów Vegeta Natur - przyprawy stworzone specjalnie do grillowanych mięs urozmaicą popołudnia i wieczory przy grillu. Zdrowe nowości Podravki nie tylko idealnie uzupełniają dotychczasową ofertę firmy, ale przede wszystkim pozwalają szybko przyrządzić smaczny obiad. 

Ryż - jedno ziarno, miliard inspiracji

Bogaty w wartości odżywcze ryż to jeden z najpopularniejszych i niezbędnych elementów zróżnicowanej diety. Jego wzrastająca popularność wynika nie tylko ze coraz liczniejszych lokali serwujących dania kuchni wschodniej, ale także z mody na zdrową żywność. Ryż nie zawiera bowiem glutenu, za to jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały. Może być szeroko stosowany do dań głównych oraz jako dodatek do zup, sałatek i deserów.

Podravka chcąc zaspokoić oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów, do sprzedaży wprowadziła aż 9 rodzajów ryżu, w 13 wariantach opakowań. W ofercie znalazły się zarówno najpopularniejsze jego rodzaje: ryż biały długoziarnisty, parboiled (sypki i w woreczkach, ten drugi także w wersji do szybkiego gotowania w 10 minut) oraz naturalny, jak również ryż specjalny z segmentu Premium: basmati, jaśminowy, parboiled z dzikim,  tre colori, do risotto i do sushi. Ostatni rodzaj ryżu  zdecydowanie wyróżnia markę w porównaniu z konkurencją.

Podravka, rozszerzając swoją ofertę udowadnia, jak wiele kulinarnych inspiracji może nieść ze sobą jedno ziarno. Przy odrobinie kuchennej kreatywności i znajomości zasad zdrowego żywienia umożliwia komponowanie ciekawych i zdrowych dań dla siebie i całej rodziny. Dzięki wartościom odżywczym dania ryżowe stanowią ważny element zróżnicowanej diety bez względu na to, smaki z którego krańca świata preferujemy.

Cena ryżu Podravki na sklepowej półce wyniesie ok. od 3 zł 80 gr do 5 zł 80 gr

Więcej informacji na http://www.podravka.pl/

Makaron dla opornych

Nie wiesz, ile wsypać makaronu, by starczyło dla wszystkich? Parzysz się przy odcedzaniu? Do każdego z dań potrzebujesz inny rodzaj makaronu, a masz za mało palników, by ugotować je w tym samym momencie? Makaron w torebkach Podravki - jeden z najbardziej innowacyjnych produktów spożywczych na polskim rynku - rozwiązuje wszystkie te problemy w prosty i wygodny sposób.

Wygodne i łatwe w przygotowaniu makarony w torebkach dostępne są w trzech rodzajach - świderki, kolanka i pióra. Makaron Podravka, wyprodukowany z charakteryzującej się wysoką zawartością glutenu pszenicy durum, bogaty jest w błonnik oraz makro i mikroelementy. Dzięki wykorzystaniu najlepszej jakości naturalnych składników oraz nowoczesnej technologii produkcji, zachowuje on sprężystość, nie skleja się ani nie rozpada podczas gotowania. Ze względu na wysoką zawartość białka i węglowodanów, makaron coraz częściej dodawany jest do codziennego menu. To idealne źródło energii sprawdza się nie tylko jako podstawowy element dań kuchni włoskiej, czy zapiekanek, ale również jako dodatek do zup i sałatek.

W estetycznych opakowaniach nowego makaronu Podravki znajdują się cztery 85-gramowe torebki makaronu z wygodną perforacją, ułatwiającą otwieranie. Dzięki temu można ugotować razem różne rodzaje makaronu bez obawy, że się wymieszają. Oferta Podravki to odpowiedź na oczekiwania konsumentów, którzy przywykli do gotowania ryżu czy kaszy w torebkach, przede wszystkim ze względu na wygodę. Dzięki odmierzonym porcjom, nawet amatorzy gotowania będą mieli pewność, że ugotują dokładnie tyle produktu, ile w danej chwili potrzebują.

Cena kartonika z czterema torebkami po 85 g - ok. 5 zł

Więcej informacji na http://www.podravka.pl/

Sezon na grilla

Okres wiosenny i letni sprzyja zdrowej diecie oraz lekkim posiłkom. Coraz większą uwagę zaczynamy wtedy zwracać na odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych w każdej przygotowywanej potrawie oraz na jak najmniejszą ilość tłuszczu. Dlatego coraz częściej wybieramy grillowanie. Aby sprostać oczekiwaniom klientów w tym roku Podravka przygotowała gamę przypraw, które urozmaicą nadadzą smak potrawom z grilla.

W okresie grillowym największą popularnością cieszą się gotowe mieszanki przypraw przeznaczone do grillowanych potraw lub do konkretnego rodzaju mięsa. W ofercie Podravki znajdziemy Vegetę Natur do grilla, Vegetę Natur do pikantnego grilla oraz Vegetę Natur do grillowanej karkówki. Specjalnie wyselekcjonowane zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy zostały dobrane tak, by każdy według własnych upodobań mógł z łatwością przygotować mięso na grilla o wyrazistym smaku i optymalnej ostrości. Dzięki gotowym mieszankom nie trzeba się zastanawiać ile i jakich przypraw kupić, by odpowiednio przyrządzić grillowane mięso. Nowością jest również przyprawa do grillowanych warzyw, które bez wątpienia urozmaicą pospolite dania mięsne.

Wszystkie przyprawy dostępne są w nowych, wygodnych i estetycznych opakowaniach foliowych 6g oraz tubach, które dłużej zatrzymają aromat przypraw, uchronią przed rozsypywaniem się, a także pozwolą na łatwe odmierzanie porcji.

Cena na półce wynosi ok. 5,25 zł za opakowanie 100 g (Vegeta Natur do grilla oraz do pikantnego grilla) oraz 80 g (Vegeta Natur do grillowanej karkówki).

Więcej na http://www.vegeta.pl/

Świat pomidorów Podravka

Co to jest: jego czerwona, energetyczna barwa poprawia nastrój, a właściwości odżywcze mają zbawienny wpływ na samopoczucie? Pomidor! Teraz soczystymi pomidorami możemy cieszyć się cały rok dzięki nowym Pomidorom krojonym z chili lub z ziołami prowansalskimi Podravki.

Spożycie pomidorów w Polsce wynosi w Polsce prawie 11 kg rocznie na osobę i chociaż sporo brakuje nam do mieszkańców krajów śródziemnomorskich  - Włosi zjadają ich około 60 kg na osobę, a Grecy rekordowe 130 kg - to rośnie ono systematycznie. Ze względu na brak dostępności świeżych, soczystych i przystępnych cenowo pomidorów przez cały rok, coraz większą popularnością wśród polskich konsumentów cieszą się gotowe produkty pomidorowe.

Zapotrzebowanie to zaspokaja Podravka oferując całą gamę soczystych pomidorów w kartonikach. W bogatej ofercie firmy Podravka znajdziemy zarówno pomidory całe bez skórki, jak i pomidory krojone, zwykłe oraz z dodatkami - bazylią i oregano, z oliwą i czosnkiem czy z chilli.

Soczyste pomidory z wygodnego kartonika bez konserwantów i sztucznych barwników nie tylko są łatwe do przyrządzenia - bez konieczności mycia, parzenia i obierania warzyw - ale także pozostają niskokalorycznym źródłem błonnika, potasu, witamin: A, C, E, naturalnych przeciwutleniaczy oraz cennego likopenu.

W portfolio Podravka znajduje się obecnie 17 produktów pomidorowych m.in. pomidory krojone, pomidory krojone z dodatkami, przecier pomidorowy, ketchup, pomidory w puszce oraz sosy pomidorowe - szczególnie polecany Toskański sos pomidorowy z czosnkiem i pietruszką czy Włoski sos pomidorowy z kaparami i oregano.

Cena na półce wynosi ok. 3,80 zł za opakowanie 380 g

Więcej na http://www.pomidorypodravka.pl/

Warzywko

Przyprawa uniwersalna Warzywko to idealnie dobrana kompozycja suszonych polskich warzyw: marchew, cebula, papryka, pomidory, pasternak, czosnek, natka pietruszki, liście selera oraz sól i aromatyczne przyprawy. Starannie wyważone proporcje składników sprawiają, że nadaje potrawom naturalny smak i aromat. Warzywko może być dodawane do zup, sosów, dań mięsnych, rybnych i warzywnych; można je używać do gotowania, pieczenia i smażenia. Nadaje się do potraw przyrządzanych codziennie, jak i do dań na specjalne okazje.

Jednak Warzywko to nie tylko przyprawa, ale także bogata oferta suszonych warzyw, w której znajdziemy cztery różne produkty. Włoszczyzna, która jest praktyczną alternatywą dla warzyw świeżych i mrożonych. Jej największą zaletą jest wygodne użytkowanie - zamiast obierania i krojenia marchewki, pietruszki czy pora wystarczy wsypać kilka łyżeczek produktu do garnka. Buraczki suszone, które  zastępują świeże buraki przy gotowaniu różnorodnych potraw, zwłaszcza tradycyjnego barszczu czerwonego. Stanowią również doskonały dodatek do mięs.

Cebula prażona Warzywko natomiast jest idealną propozycją dla miłośników hot dogów, puree ziemniaczanego oraz zapiekanek. Urozmaici także wygląd i smak pieczonych mięs, sosów, zup, jak również podsmażanych pierogów i kopytek. Wreszcie czosnek suszony w płatkach, który oprócz doskonałych walorów smakowych, posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Wzbogaci smak i zapach różnego rodzaju mięs, wędlin, ryb, a nawet pasztetów. Polecany jest także do zup, sosów, tostów oraz do sałatek.  Poprawia trawienie, pozwala wzmacniać odporność oraz zmniejsza ryzyko infekcji.

Więcej na http://www.przyjacielwarzyw.pl/

(Maja Święcka)

tagi: Podravka ,