Nieskategoryzowane

XX Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich

Poniedziałek, 20 czerwca 2011
W dniach 12-13 maja br. odbyła się jubileuszowa, dwudziesta już edycja Ogólnopolskiego Konkursu Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich, zorganizowana przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa. Oficjalne wyniki konkursu oraz protokół z obrad jury ogłoszone zostały 17 czerwca br. w czasie Walnego Zgromadzenia KRWiM w Hotelu Hyatt Regency w Warszawie. Uroczystej gali wręczenia nagród towarzyszyła konferencja prasowa połączona z degustacją nagrodzonych trunków.

Ogólnopolski Konkurs Win, Miodów Pitnych i Wyrobów Winiarskich to ważne wydarzenie w branży winiarskiej, cieszące się od lat uznaniem i ogromnym zainteresowaniem. W tym roku swoje produkty nominowało 12 przedsiębiorstw - producentów i importerów win, miodów pitnych i wyrobów winiarskich. Osiemdziesiąt osiem zgłoszonych produktów rywalizowało w 15-tu kategoriach, m.in. wina owocowe, wina owocowe aromatyzowane, „polskie wina", miody pitne, wina gronowe spokojne, wina gronowe musujące.

Komisja sędziowska, składająca się z niezależnych ekspertów winiarskich, sommelierów, technologów i profesorów akademickich, podzielona została na dwa zespoły oceniające kierowane przez Edmunda Kośnika, przewodniczącego KRWiM. Jury brało pod uwagę klarowność, barwę, aromat i smak zakodowanych prób. Gwarancją absolutnej rzetelności i wiarygodności wyników była anonimowość testowanych produktów. Komisja, posługując się 5-punktową skalą, wyróżniła najlepsze wyroby, przyznając złote, srebrne i brązowe medale w poszczególnych kategoriach. Najwyższą ocenę spośród wszystkich zgłoszonych produktów, a tym samym Nagrodę Grand Prix 2011 zdobył miód pitny Dwójniak Grunwaldzki firmy Mazurskie Miody ZPH „Karolina" Bogdan Piasecki.

Celem konkursu jest wyselekcjonowanie najlepszej jakości produktów winiarskich i wsparcie ich sprzedaży. Dzięki przyznawanym wyróżnieniom konsument otrzymuje fachową informację i wiedzę na temat klasy oraz poziomu oferowanych na polskim rynku wyrobów winiarskich. Oznaczenie produktów medalem ułatwia dokonanie wyboru na sklepowej półce i pozwala cieszyć się smakiem i aromatem prawdziwych specjałów.

(M.D)

tagi: krwim ,