Ci facciamo due spaghi?
Jeżeli usłyszymy we Włoszech takie zdanie - nie oburzajmy się, nie jest to niemoralna propozycja. To zwyczajowe zaproszenie do wspólnego przygotowania i skonsumowania spaghetti, czyli długich, złocistych nitek makaronu. Warto skorzystać z okazji do skosztowania oryginalnej włoskiej pasty, słynnej na całym świecie. Włosi przyrządzają spaghetti na wiele sposobów, jednak zawsze jest to doznanie niemalże nieziemskie. Wrzucone do dużej ilości wrzącej wody z odrobiną oliwy, spaghetti ugotowane na sposób al dente to doskonała baza do przygotowania różnego rodzaju dań obiadowych oraz przekąsek. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i dostępnych składników.
Makaron Spaghetti firmy Czanieckie Makarony można przygotować w wersji wegetariańskiej, np. pasta alla panna, czyli z sosem na bazie śmietany lub serów pleśniowych z natką pietruszki. Powodzeniem cieszy się również klasyczne spaghetti po bolońsku z pomidorowym, mięsnym sosem uwielbiane przez Polaków. Coraz częściej odkrywamy także potencjał owoców morza jako dodatku do dań z makaronu. Dla koneserów polecany jest sos aglio e olio - z oliwą i czosnkiem, które pozwala delektować się smakiem Spaghetti Czanieckich Makaronów. Mnogość możliwości, które otwierają przed nami te złociste nitki sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony sposób na spaghetti.
Po nitce do... niezwykłych smaków
A jeżeli ugotowaliśmy zbyt dużo makaronu, to możemy zrobić z niego wspaniałą frittatę, czyli podobną do omletu zapiekankę. Wystarczy przełożyć spaghetti na patelnię, dodać cebulę, kukurydzę, paprykę, pieczarki, posiekaną szynkę lub dowolne dodatki. Wlać kilka rozmąconych jajek, wymieszać i posypać serem. Zapiekać na wolnym ogniu aż do ścięcia jajek i frittata gotowa! Z nadmiaru makaronu można również przygotować pyszny deser. Pokrojone truskawki wrzucamy na patelnię z odrobiną cukru. Gdy owoce się skarmelizują, studzimy sos i dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Przygotowanym sosem polewamy spaghetti. Taka słodka propozycja z pewnością zasmakuje najmłodszym.
Makaron Spaghetti świetnie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i szybka przekąska, uświetni niejedno spotkanie przy stole zachęcając do nawijania złocistych nitek na widelce.
Makaron Spaghetti - Czanieckie Makarony
Masa netto: [g] 500
Cena detaliczna: [zł] 3,50
Skład: semolina 100 %, woda
Wartości odżywcze: [na 100 g] wartość energetyczna: 349 kcal; białko: 10,2 g; węglowodany: 76 g; tłuszcz: 1,3 g; błonnik: 2,8 g; sód: 1 mg; kwasy tłuszczowe nasycone: 0,14 g; cukry: 0,1 g
CZANIECKIE MAKARONY Sp. z o.o.
ul. Krajobrazowa 5
43-354 Czaniec
tel. +48 33 82 71 110
fax +48 33 82 71 122
(Maja Święcka)
tagi: Czanieckie Makarony ,
Grupa Eurocash w pierwszym kwartale 2025 r. wypracowała 6,9...
W I kw. 2025 r. stwierdzono 9,3 tys. przestępstw kradzieży w...
Naczelny Sąd Administracyjny wydał wyrok potwierdzający...
Mennica Skarbowa odnotowała około 50-procentowy wzrost...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...