Advertisement

Nowości

Majówka – czas grilla i wiosennych sałatek

Czwartek, 28 kwietnia 2011
Długi majowy weekend to idealna okazja do spotkań. Planujemy wspólne wyjazdy w różne malownicze zakątki, a w bliskiej okolicy pikniki czy grillowanie. Przedstawiamy kilka porad jak nadać mięsom i warzywom miękkość i apetyczny aromat oraz co warto zabrać do kosza piknikowego. Nie wiesz, jak zacząć majówkę? Mamy na nią sposób!

 

Grill to podstawa

Grillowanie potraw we współczesnej formie wzięło się z czasów kryzysu w USA. Lata 50 tam, a w Polsce lata 90. przyniosły rozkwit tej formy spędzania czasu z przyjaciółmi czy z rodziną.

Wspólne przyrządzanie mięs, warzyw i fantazyjnych szaszłyków to od lat recepta na udane przyjęcie. Co sprawiło, że grill tak dobrze przyjął się na polskim gruncie?

„Polska kuchnia to w dużej przewadze dania z mięsem. Często sycące, ale ciężkie. Grillowanie to alternatywa dla smażenia albo pieczenia. Mięso wrzucone na ruszt ma charakterystyczny smak i aromat. Zawiera mniej tłuszczu dzięki temu, że przygotowuje się je bez jego użycia a tłuszcz z grillowanej potrawy dodatkowo wytapia się" - mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.

Co można grillować? Praktycznie wszystko: kiełbaski, drób, karkówkę, schab, ryby, warzywa, pieczywo a nawet owoce. Wystarczy tylko skropić je oliwą, zawinąć w ponakłuwaną folię aluminiową i pozostawić w dymie z grilla. Żeby potrawy z grilla zachowały więcej aromatu, dodaj do węgla ziół: tymianku, szałwii, lubczyka. Ułożenie węgla także ma swój wkład w smak mięs - warto ułożyć go w dwie warstwy, aby jedna miała wyższą temperaturę, a druga nieco niższą. Nie można grillować potraw peklowanych (konserwowanych saletrą), gdyż pod wpływem wysokiej temperatury saletra rozkłada się tworząc związki toksyczne.

Marynata, a może przyprawa?

W portfolio produktów marki Knorr znajdziesz propozycję, którą możesz stosować zarówno jako przyprawę, jak i marynatę. Kawałek mięsa wystarczy natrzeć jedną z Naturalnych Marynat 2w1 Knorr i pozostawić na. 30 minut.  Ten czas wystarcza, aby mięso nabrało aromatu i smaku. Naturalna marynata do mięs z gorczycą i kolendrą podkreśli smak najpopularniejszych dań kuchni polskiej i zagranicznej: steków, pieczonego schabu czy szynki. Rozmaryn oraz pikantny pieprz cayenne, które znajdziesz w marynacie do kurczaka urozmaicą smak kotletów, kawałków mięs dodawanych do ulubionych sałatek czy samodzielnie przygotowanego kurczaka z rożna. Naturalna marynata do ryb wzmocni smak delikatnego mięsa dzięki dodatkowi orzeźwiającej cytryny i pachnącego koperku.

A jak z grilla zrobić kameralne party?

Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr, poleca sprawdzony sposób na małe party:

„Podczas aranżowania przyjęcia nie zapomnijmy o sałatkach. Świeże warzywa, sałaty pełne witamin - do tego na przykład ser francuski i już możemy pochwalić się gościom pysznym, samodzielnym daniem lub wyśmienitym dodatkiem do dań z grilla, i to zarówno mięs, jak i ryb. Sałatki możesz w łatwy i szybki sposób przygotować, wykorzystując do tego sosy i dressingi do sałatek Knorr".

Sałatka skomponowana ze świeżych warzyw, ziół i kiełków aż tryska kolorem i smakiem. Uzupełniona mięsem z grilla: kurczaka, ryby, pieczeni czy grillowanego mięsa wieprzowego oraz wyrazistym sosem sałatkowym stworzy samodzielne danie!

Jako propozycję kulinarną wykorzystaj dwa smaki Sosów sałatkowych 2w1 Knorr: Sałatkę Hawajską i Sałatkę Lazurową. W Sałatce Hawajskiej znajdziesz grzanki paprykowe oraz sos hawajski. Do zestawu wystarczy dodać grillowane mięso z kurczaka lub indyka, kawałki ananasa, kukurydzę oraz kruchą sałatę lodową. Sałatka Lazurowa jest świetną propozycją dla wielbicieli sera pleśniowego. Grzanki o smaku czosnkowym w zestawie z sosem o smaku blue cheese, do których dodasz świeże pomidory, grillowane mięso z kurczaka, plasterki boczku i chrupiącą sałatę - taka sałatka będzie przebojem wśród znajomych zaproszonych na wspólne party.

Sałatka z fetą i awokado

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 4 osób

Kuchnia amerykańska

Składniki:

mix sałat - 250 gramów

ser feta - 200 gramów

boczek wędzony pokrojony w plastry - 250 gramów

dojrzałe awokado - 2 sztuki

pomarańcze - 2 sztuki

Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Hawajska Knorr - 1 opakowanie

oliwa z oliwek - 3 łyżki

sok pomarańczowy - 3 łyżki

ketchup Hellmann's Ognisty - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

- Przygotuj sos łącząc ze sobą w dużej misce oliwę, ketchup i sok pomarańczowy z Sosem sałatkowym Sałatka Hawajska Knorr.

- Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Pomarańcze obierz ze skóry, białej otuliny i wytnij z nich błony. Ser feta pokrój w kostkę. Umieść produkty w misce z dresingiem i dodaj sałatę. 

- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, usuń wytopiony tłuszcz, a boczek dodaj do pozostałych składników.

- Wszystko razem dokładnie wymieszaj, nałóż do głębokich talerzy i udekoruj grzankami.

Sałatka lazurowa z krewetkami

Przepis łatwy w przygotowaniu

Czas przygotowania: 15 minut

Kuchnia francuska

Przepis dla czterech osób

Składniki:

szpinak - 100 gramów

pomidory - 200 gramów

krewetki - 200 gramów

Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Lazurowa Knorr - 1 sztuka

majonez - 2 łyżki

jogurt - 2 łyżki

Przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki

Przyprawa w mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki

oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

- Rozgrzej oliwę na patelni. Na rozgrzanej oliwie smaż krewetki, a następnie dopraw je mini kostkami Czosnek i Smażona cebula.

- Szpinak oczyść, umyj i osącz. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.

- Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem i jogurtem.

- W salaterce połącz szpinak, pomidory i lekko przestudzone krewetki. Polej sosem i posyp grzankami.

Sałatka z mięsem krabowym i awokado

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 4 osób

Kuchnia włoska

Składniki:

Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Hawajska Knorr - 1 opakowanie

majonez Babuni Hellmann's - 150 gramów

jogurt naturalny - 50 mililitrów

dojrzałe awokado - 3 sztuki

mięso krabowe z puszki - 200 gramów

słodka kukurydza z puszki - 100 gramów

natka kolendry - 1 pęczek

pomidorki malinowe - 200 gramów

czarne oliwki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

- Sos sałatkowy Sałatka Hawajska Knorr wymieszaj z majonezem i jogurtem.

- Mięso krabowe wyjmij z puszki i odciśnij, a następnie połącz z dresingiem. Posiekaj natkę kolendry i dodaj do składników. 

- Awokado przetnij na pół i wyjmij pestkę. Za pomocą łyżki oddziel miąższ od skóry, a skórkę zachowaj. Pokrój awokado w kostkę i połącz z krabami.

- Pomidorki pokrój na ćwiartki, oliwki przekrój na połówki, kukurydzę odcedź i dodaj do reszty składników.

- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę umieść w skórkach awokado.

- Sałatkę udekoruj grzankami.

(Maja Święcka)