Grill to podstawa
Grillowanie potraw we współczesnej formie wzięło się z czasów kryzysu w USA. Lata 50 tam, a w Polsce lata 90. przyniosły rozkwit tej formy spędzania czasu z przyjaciółmi czy z rodziną.
Wspólne przyrządzanie mięs, warzyw i fantazyjnych szaszłyków to od lat recepta na udane przyjęcie. Co sprawiło, że grill tak dobrze przyjął się na polskim gruncie?
„Polska kuchnia to w dużej przewadze dania z mięsem. Często sycące, ale ciężkie. Grillowanie to alternatywa dla smażenia albo pieczenia. Mięso wrzucone na ruszt ma charakterystyczny smak i aromat. Zawiera mniej tłuszczu dzięki temu, że przygotowuje się je bez jego użycia a tłuszcz z grillowanej potrawy dodatkowo wytapia się" - mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.
Co można grillować? Praktycznie wszystko: kiełbaski, drób, karkówkę, schab, ryby, warzywa, pieczywo a nawet owoce. Wystarczy tylko skropić je oliwą, zawinąć w ponakłuwaną folię aluminiową i pozostawić w dymie z grilla. Żeby potrawy z grilla zachowały więcej aromatu, dodaj do węgla ziół: tymianku, szałwii, lubczyka. Ułożenie węgla także ma swój wkład w smak mięs - warto ułożyć go w dwie warstwy, aby jedna miała wyższą temperaturę, a druga nieco niższą. Nie można grillować potraw peklowanych (konserwowanych saletrą), gdyż pod wpływem wysokiej temperatury saletra rozkłada się tworząc związki toksyczne.
Marynata, a może przyprawa?
W portfolio produktów marki Knorr znajdziesz propozycję, którą możesz stosować zarówno jako przyprawę, jak i marynatę. Kawałek mięsa wystarczy natrzeć jedną z Naturalnych Marynat 2w1 Knorr i pozostawić na. 30 minut. Ten czas wystarcza, aby mięso nabrało aromatu i smaku. Naturalna marynata do mięs z gorczycą i kolendrą podkreśli smak najpopularniejszych dań kuchni polskiej i zagranicznej: steków, pieczonego schabu czy szynki. Rozmaryn oraz pikantny pieprz cayenne, które znajdziesz w marynacie do kurczaka urozmaicą smak kotletów, kawałków mięs dodawanych do ulubionych sałatek czy samodzielnie przygotowanego kurczaka z rożna. Naturalna marynata do ryb wzmocni smak delikatnego mięsa dzięki dodatkowi orzeźwiającej cytryny i pachnącego koperku.
A jak z grilla zrobić kameralne party?
Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr, poleca sprawdzony sposób na małe party:
„Podczas aranżowania przyjęcia nie zapomnijmy o sałatkach. Świeże warzywa, sałaty pełne witamin - do tego na przykład ser francuski i już możemy pochwalić się gościom pysznym, samodzielnym daniem lub wyśmienitym dodatkiem do dań z grilla, i to zarówno mięs, jak i ryb. Sałatki możesz w łatwy i szybki sposób przygotować, wykorzystując do tego sosy i dressingi do sałatek Knorr".
Sałatka skomponowana ze świeżych warzyw, ziół i kiełków aż tryska kolorem i smakiem. Uzupełniona mięsem z grilla: kurczaka, ryby, pieczeni czy grillowanego mięsa wieprzowego oraz wyrazistym sosem sałatkowym stworzy samodzielne danie!
Jako propozycję kulinarną wykorzystaj dwa smaki Sosów sałatkowych 2w1 Knorr: Sałatkę Hawajską i Sałatkę Lazurową. W Sałatce Hawajskiej znajdziesz grzanki paprykowe oraz sos hawajski. Do zestawu wystarczy dodać grillowane mięso z kurczaka lub indyka, kawałki ananasa, kukurydzę oraz kruchą sałatę lodową. Sałatka Lazurowa jest świetną propozycją dla wielbicieli sera pleśniowego. Grzanki o smaku czosnkowym w zestawie z sosem o smaku blue cheese, do których dodasz świeże pomidory, grillowane mięso z kurczaka, plasterki boczku i chrupiącą sałatę - taka sałatka będzie przebojem wśród znajomych zaproszonych na wspólne party.
Sałatka z fetą i awokado
Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 4 osób
Kuchnia amerykańska
Składniki:
mix sałat - 250 gramów
ser feta - 200 gramów
boczek wędzony pokrojony w plastry - 250 gramów
dojrzałe awokado - 2 sztuki
pomarańcze - 2 sztuki
Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Hawajska Knorr - 1 opakowanie
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok pomarańczowy - 3 łyżki
ketchup Hellmann's Ognisty - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos łącząc ze sobą w dużej misce oliwę, ketchup i sok pomarańczowy z Sosem sałatkowym Sałatka Hawajska Knorr.
- Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Pomarańcze obierz ze skóry, białej otuliny i wytnij z nich błony. Ser feta pokrój w kostkę. Umieść produkty w misce z dresingiem i dodaj sałatę.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, usuń wytopiony tłuszcz, a boczek dodaj do pozostałych składników.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj, nałóż do głębokich talerzy i udekoruj grzankami.
Sałatka lazurowa z krewetkami
Przepis łatwy w przygotowaniu
Czas przygotowania: 15 minut
Kuchnia francuska
Przepis dla czterech osób
Składniki:
szpinak - 100 gramów
pomidory - 200 gramów
krewetki - 200 gramów
Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Lazurowa Knorr - 1 sztuka
majonez - 2 łyżki
jogurt - 2 łyżki
Przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki
Przyprawa w mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki
oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę na patelni. Na rozgrzanej oliwie smaż krewetki, a następnie dopraw je mini kostkami Czosnek i Smażona cebula.
- Szpinak oczyść, umyj i osącz. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- Sos sałatkowy Knorr połącz z majonezem i jogurtem.
- W salaterce połącz szpinak, pomidory i lekko przestudzone krewetki. Polej sosem i posyp grzankami.
Sałatka z mięsem krabowym i awokado
Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 4 osób
Kuchnia włoska
Składniki:
Sos sałatkowy 2w1 Sałatka Hawajska Knorr - 1 opakowanie
majonez Babuni Hellmann's - 150 gramów
jogurt naturalny - 50 mililitrów
dojrzałe awokado - 3 sztuki
mięso krabowe z puszki - 200 gramów
słodka kukurydza z puszki - 100 gramów
natka kolendry - 1 pęczek
pomidorki malinowe - 200 gramów
czarne oliwki - 100 gramów
Sposób przygotowania:
- Sos sałatkowy Sałatka Hawajska Knorr wymieszaj z majonezem i jogurtem.
- Mięso krabowe wyjmij z puszki i odciśnij, a następnie połącz z dresingiem. Posiekaj natkę kolendry i dodaj do składników.
- Awokado przetnij na pół i wyjmij pestkę. Za pomocą łyżki oddziel miąższ od skóry, a skórkę zachowaj. Pokrój awokado w kostkę i połącz z krabami.
- Pomidorki pokrój na ćwiartki, oliwki przekrój na połówki, kukurydzę odcedź i dodaj do reszty składników.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę umieść w skórkach awokado.
- Sałatkę udekoruj grzankami.
(Maja Święcka)
Polska Izba Handlu z zaniepokojeniem przygląda się...
Niemal co 3. przedsiębiorca w Polsce prognozuje pogorszenie...
Firma Mars Polska po raz kolejny została wyróżniona za swoje...
Problemem są też niejasne ich interpretacje...
Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów...
Konieczne jest złagodzenie podejścia...
Napływ nowych pracowników znacznie zmienił polski rynek pracy...
W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków...