„Dni kuchni francuskiej" to jedna z dodatkowych atrakcji dla dzieci, organizowanych w ramach ogólnopolskiego programu „Dożywiania dzieci" prowadzonego przez Fundację Carrefour oraz Caritas Polska. W świetlicy „Klub Alternatywny dla Dzieci i Młodzieży", mieszczącej się przy ul. 11 listopada 17/19 w Warszawie, 8 kwietnia 2011 r. odbędzie się pierwsze z cyklu spotkań z kuchnią francuską w świetlicach objętych tym programem.
Specjalnie opracowane menu na warsztaty kulinarne zawiera charakterystyczne potrawy dla kuchni francuskiej. Warsztaty z przygotowywania smacznych i zdrowych francuskich przysmaków poprowadzi francuski kucharz David Gaborieau, który zajmuje się promowaniem francuskiej zdrowej kuchni wśród Polaków.
„Poza zajęciami profilaktyczno-wychowawczymi prowadzonymi w świetlicach Caritas chcemy zaoferować dzieciom nową formę terapii w postaci warsztatów kulinarnych. Podczas spotkań z kuchnią francuską wychowankowie świetlic będą mogli wspólnie przygotowywać posiłki, co ma także wymiar integracyjny" - mówi Adil Kheldouni kierownik placówki Caritas.
W lutym 2011 r. Carrefour wspólnie z Caritas rozpoczął nowy program dożywiania dzieci w świetlicach prowadzonych przez Caritas na terenie całego kraju. Program został zaplanowany na 12 miesięcy i potrwa do lutego 2012 roku. Każdego dnia Carrefour finansuje posiłek dla 825 dla dzieci z ubogich rodzin. Wartość udzielonej przez Carrefour pomocy wynosi prawie 800 tys. złotych.
(Maja Święcka)
tagi: Carrefour ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...