Nieskategoryzowane

Kulinarna podróż do Francji

Czwartek, 07 kwietnia 2011
W warszawskiej świetlicy „Klub Alternatywny dla Dzieci i Młodzieży", 8 kwietnia 2011 r. odbędą pierwsze „Dni kuchni francuskiej", w ramach realizowanego przez Carrefour programu dożywiania dzieci w świetlicach Caritas.

„Dni kuchni francuskiej" to jedna z dodatkowych atrakcji dla dzieci, organizowanych w ramach ogólnopolskiego programu „Dożywiania dzieci" prowadzonego przez Fundację Carrefour oraz Caritas Polska. W świetlicy „Klub Alternatywny dla Dzieci i Młodzieży", mieszczącej się przy ul. 11 listopada 17/19 w Warszawie, 8 kwietnia 2011 r. odbędzie się pierwsze z cyklu spotkań z kuchnią francuską w świetlicach objętych tym programem.

Specjalnie opracowane menu na warsztaty kulinarne zawiera charakterystyczne potrawy dla kuchni francuskiej. Warsztaty z przygotowywania smacznych i zdrowych francuskich przysmaków poprowadzi francuski kucharz David Gaborieau, który zajmuje się promowaniem francuskiej zdrowej kuchni wśród Polaków.

„Poza zajęciami profilaktyczno-wychowawczymi prowadzonymi w świetlicach Caritas chcemy zaoferować dzieciom nową formę terapii w postaci warsztatów kulinarnych. Podczas spotkań z kuchnią francuską wychowankowie świetlic będą mogli wspólnie przygotowywać posiłki, co ma także wymiar integracyjny" - mówi Adil Kheldouni kierownik placówki Caritas.

W lutym 2011 r. Carrefour wspólnie z Caritas rozpoczął nowy program dożywiania dzieci w świetlicach prowadzonych przez Caritas na terenie całego kraju. Program został zaplanowany na 12 miesięcy i potrwa do lutego 2012 roku. Każdego dnia Carrefour finansuje posiłek dla 825 dla dzieci z ubogich rodzin. Wartość udzielonej przez Carrefour pomocy wynosi prawie 800 tys. złotych.

(Maja Święcka)

tagi: Carrefour ,