Wchodzi bowiem w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej ( do rozporządzenia o numerze 2568/91 ) w sprawie właściwości oliwy z oliwek. Zbiór parametrów chemicznych i organoleptycznych, który pozwalał klasyfikować oliwę jako extra vergine został rozszerzony o nowy parametr - dopuszczalny poziom alkiloestrów.
Oznacza to, że oliwa extra vergine będzie mogła powstawać tylko z najlepszych, nieuszkodzonych i odpowiednio przechowywanych oliwek. Natomiast oliwa wytłoczona z oliwek zbyt długo leżakujących, lub które zaczęły ulegać procesowi fermentacji nie będzie mogła teraz uzyskać miana extra vergine ( pomimo spełnienia wszystkich dotychczasowych parametrów ). W takiej oliwie poziom alkiloestrów przekracza wartość 75 mg/kg, co jest niedopuszczalne według nowych przepisów.
Italmex Warszawa Sp. z o.o. jako importer i dystrybutor włoskich oliw Costa d'Oro i Basso z przyjemnością informuje swoich klientów, że oliwy tych marek spełniają warunki nowej regulacji Komisji Europejskiej, co potwierdza ich wysoką jakość.
(M.D)
tagi: italmex ,
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...