Wchodzi bowiem w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej ( do rozporządzenia o numerze 2568/91 ) w sprawie właściwości oliwy z oliwek. Zbiór parametrów chemicznych i organoleptycznych, który pozwalał klasyfikować oliwę jako extra vergine został rozszerzony o nowy parametr - dopuszczalny poziom alkiloestrów.
Oznacza to, że oliwa extra vergine będzie mogła powstawać tylko z najlepszych, nieuszkodzonych i odpowiednio przechowywanych oliwek. Natomiast oliwa wytłoczona z oliwek zbyt długo leżakujących, lub które zaczęły ulegać procesowi fermentacji nie będzie mogła teraz uzyskać miana extra vergine ( pomimo spełnienia wszystkich dotychczasowych parametrów ). W takiej oliwie poziom alkiloestrów przekracza wartość 75 mg/kg, co jest niedopuszczalne według nowych przepisów.
Italmex Warszawa Sp. z o.o. jako importer i dystrybutor włoskich oliw Costa d'Oro i Basso z przyjemnością informuje swoich klientów, że oliwy tych marek spełniają warunki nowej regulacji Komisji Europejskiej, co potwierdza ich wysoką jakość.
(M.D)
tagi: italmex ,
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...