Nowości

Wysoka jakość

Poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Od 1 kwietnia 2011 niektóre oliwy z oliwek , które do tej pory były klasyfikowane jako oliwa extra vergine nie będą mogły pozostać w tej najwyższej dla oliwy kategorii.                 

Wchodzi bowiem w życie nowa regulacja Komisji Europejskiej ( do rozporządzenia o numerze 2568/91 ) w sprawie właściwości oliwy z oliwek. Zbiór parametrów chemicznych i organoleptycznych, który pozwalał klasyfikować oliwę jako extra vergine został rozszerzony  o nowy parametr - dopuszczalny poziom alkiloestrów.

Oznacza to, że oliwa extra vergine będzie mogła powstawać tylko z najlepszych, nieuszkodzonych i odpowiednio przechowywanych oliwek. Natomiast oliwa wytłoczona z oliwek zbyt długo leżakujących, lub które zaczęły ulegać procesowi fermentacji nie będzie mogła teraz uzyskać miana extra vergine ( pomimo spełnienia wszystkich dotychczasowych parametrów ). W takiej oliwie poziom alkiloestrów przekracza wartość 75 mg/kg, co jest niedopuszczalne według nowych przepisów.

Italmex Warszawa Sp. z o.o. jako importer i dystrybutor włoskich oliw Costa d'Oro i Basso z przyjemnością informuje swoich klientów, że oliwy tych marek spełniają warunki nowej regulacji Komisji Europejskiej, co potwierdza ich wysoką jakość.

(M.D)

tagi: italmex ,