Podobno Prima Aprilis świętowano już w starożytnym Rzymie. Niektórzy mężczyźni przebierali się w kobiece stroje i stroili sobie żarty z przechodniów. Dzień komicznych parad był częścią Weneraliów obchodzonych na cześć bogini Wenus. Atmosfera żartu podsycana była ucztami pod gołym niebem i śpiewem.
Pierwsze wzmianki o 1 kwietnia jako dniu powszechnej wesołości pojawiły się w XVI wieku. Wtedy to władca francuski Karol IX przesunął datę Nowego Roku z 1 kwietnia na 1 stycznia. Zmiana, jaka zaczęła obowiązywać, doprowadziła do wielu komicznych pomyłek i dała początek nowemu świętu - Dniu Ryby. Jak można sobie wyobrazić, popularność święta prędko rozniosła się po Europie. W Anglii ochrzczono je Dniem Głupca, w Rosji - Dniem Śmiechu. W Polsce 1 kwietnia pozostał Prima Aprilis.
Kulinarna kreatywność
Od czego możesz zacząć? Najważniejsza jest dobra zabawa. Pobudź kreatywność. Spraw, żeby posiłek, który zaserwujesz swoim gościom był nietypowy i wywołał pozytywne zaskoczenie. Oto garść pomysłów, które możesz wykorzystać we własnej kuchni.
- Sporządź listę dań, która będzie zaskoczeniem dla rodziny. Zupa gulaszowa, w której nie ma mięsa, spaghetti z sosem z truskawek - połącz składniki, które pozornie do siebie nie pasują, albo po prostu usuń z dania jego podstawowy element
- Amatorom słodkości przygotuj banana z niespodzianką! Do jego przyrządzenia potrzebny jest jeden owoc, wykałaczka i odrobina soku z cytryny. Tajemnica tkwi w pokrojeniu banana bez obierania go ze skórki. Wbij wykałaczkę w banana i poruszaj nią tak, aby w środku wyciąć plasterek. Powtórz czynność 6-7 razy. Następnie posmaruj skórkę sokiem z cytryny, aby nakłucia nie ściemniały. Poczęstuj owocami przyjaciół. Zdejmą skórkę i znajdą... banana w plasterkach!
Obiad z uśmiechem
Sposobów na niebanalne, primaaprilisowe danie jest wiele. Jednym z nich jest przygotowanie tradycyjnej potrawy z nietypowych składników. Do przyrządzania popularnych gałek użyj delikatnego mięsa ryby. Zadziwisz domowników nietypowym przepisem, a przy okazji zaserwujesz oryginalne i smaczne danie.
Kresowe gałki rybne
Czas przygotowania: 45 minut
Danie dla 6 osób
Składniki: ryba słodkowodna (szczupak, karp, lin) - 1,5 sztuki, włoszczyzna (bez kapusty) - 1 sztuka, cebula - 1-2 sztuki, natka pietruszki - 1 pęczek, szczypiorek - 1 pęczek, jajko - 1 sztuka, Przyprawa uniwersalna Delikat Moc koperku i pietruszki Knorr - 1 szczypta, ewentualnie bułka tarta - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
1. Rybę oczyść i podziel na filety. Na pozostałych częściach ryby ugotuj rosół z dodatkiem włoszczyzny, cebuli i połowy posiekanej zieleniny. Dodaj łyżeczkę Przyprawy uniwersalnej Delikat.
2. Gotowy rosół przecedź, a jarzyny razem z filetami ryby zmiel w maszynce.
3. Do gotowej masy dodaj jajko i resztę posiekanej zieleniny. Dopraw do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
4. Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 20 minut, uważając, aby się nie rozpadły.
Gałki możesz poukładać na talerzu w fantazyjne kształty, np. w koła, serca.
Kolejną propozycją może być nietypowe udekorowanie potrawy. Przygotuj smaczną potrawkę z kurczaka z różnorodnymi warzywami - selerem, pietruszką, marchewką, porem i cebulą. Na koniec „kropka nad i", czyli dekoracja. Oczy ułożone z oliwek, czerwone usta ze świeżej papryki i czupryna z porcji ryżu. Uśmiechnięty obiad z pewnością rozbawi gości.
Potrawka z kurczaka z warzywami
Czas przygotowania: 50 minut
Danie dla 4 osób
Składniki: pierś z kurczaka - 400 gramów, Bulionetka, Bulion drobiowy Knorr - 1 sztuka, korzeń selera - 1 sztuka, pietruszka - 1 sztuka (ok. 80 gramów), marchewka - 2 sztuki, por - 1 sztuka, cebula - 1 sztuka, natka pietruszki - 1 sztuka, Rama Culinesse - do smażenia, oliwki, papryka - do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Seler, pietruszkę, marchew i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pora pokrój w plasterki.
2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na Ramie Culinesse. Po chwili dodaj resztę warzyw.
3. Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie zalej 0,5 litrem wody i wrzuć Bulionetkę Knorr.
4. Duś wszystko pod przykryciem przez około 30 minut. Podawaj z ryżem.
Zamiast oliwek i papryki, do dekoracji możesz użyć bananów albo wiśni.
(M.D)
tagi: knorr ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...