Nieskategoryzowane

Żywność drożeje, a Polacy dalej wyrzucają

Wtorek, 29 marca 2011
Rosnące ceny żywności powodują sytuację, w której kupujemy produkty gorsze jakościowo lub rezygnujemy z zakupu danego artykułu.  Rozsądne wykorzystywanie zasobów może być rozwiązaniem tego problemu. Banki Żywności apelują o niemarnowanie żywności.

W Polsce 30 % konsumentów przyznaje się do marnowania żywności. Szacuje się, że stanowi to około 4 mln ton jedzenia rocznie. Głównym powodem są zbyt duże zakupy, ale prawie równie ważnymi przyczynami są: złe przechowywanie, przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz zła jakość kupionego produktu. Najczęściej wyrzucamy podstawowe produkty, takie jak: chleb, ziemniaki, wędliny oraz owoce i warzywa. Jednocześnie według badań zrealizowanych 2010 r. przez MillwardBrown SMG/KRC dla Federacji Polskich Banków Żywności tylko 8 % społeczeństwa postrzega marnowania jedzenia, jako istotny problem.

Żywność z roku na rok jest coraz droższa. Rosną koszty surowców rolnych i finalnych produktów. Taka sytuacja powoduje zakup gorszej jakościowo żywności lub rezygnację z zakupu danego produktu. Jednocześnie w Polsce przeciętna osoba wydaje na zakup żywności około 240 zł miesięcznie. Dysproporcje w dystrybucji żywności oraz jej niepotrzebna utylizacja sprawiają, że jedni pozwalają sobie na wyrzucanie jedzenia, gdy drudzy nie mają do niej odpowiedniego dostępu. W Polsce ponad 2 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, jednocześnie aż 40 % społeczeństwa nie może sobie pozwolić na pełnowartościowy posiłek.

Banki Żywności od 1993 r. skutecznie działają na rzecz ograniczania skali marnowania żywności
w Polsce. Federacja Polskich Banków Żywności, skupiająca 27 Banków Żywności, współpracując
z producentami i dystrybutorami żywności przekazuje nadwyżki artykułów spożywczych najuboższym. Federacja Polskich Banków Żywności prowadzi również szeroko zakrojone akcje edukacyjne z zakresu niemarnowania jedzenia oraz racjonalnego wykorzystywania żywności.

Federacja Polskich Banków Żywności we współpracy z firmą Adobe, w ramach projektu edukacyjnego „Nie marnuj jedzenia", przygotowała specjalną aplikację „Bank Smaków", będącą bazą przepisów kulinarnych, pozwalających na sprawdzenie, jakie potrawy można przygotować z produktów znajdujących się obecnie w naszym domu. Aplikacja w łatwy i ciekawy sposób, wskaże przepisy, które pozwolą nam na przygotowanie potraw na bazie wskazanych przez nas produktów. Aplikacja dostępna jest pod adresem: http://www.niemarnuje.pl/bank-smakow/aktualnosci.html

Problem nie tylko polski

Marnowanie jedzenia to przykład nieefektywnie wykorzystywanych zasobów. Szacuje się,
że w Europie marnowane jest corocznie 89 mln ton jedzenia na poziomie produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży, a także przez konsumentów. W typowym domu Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia.

Komisja Europejska, w ramach „Zielonego Tygodnia", który będzie miał miejsce 24-27.05
w Brukseli, podejmie dyskusję dotyczącą problemu marnowania żywności. Debata będzie poświęcona sposobom na zapobieganie marnowaniu jedzenia, dyskusji nad polityka horyzontalną zachęcających do racjonalnego korzystania z surowców, opakowaniom do żywności i spożyciu. Komisja podkreśla, że wyrzucanie żywności, oprócz etycznego i ekonomicznego wymiaru, ma także znaczące oddziaływanie na środowisko.

Każda 1 tona wyrzucanego jedzenia to równowartość 4,2 ton CO2 emitowanego do środowiska. Banki Żywności planują swój udział w spotkaniu. Sesja będzie dostępna on-line dla każdego Europejczyka http://www.greenweek2011.eu/content/48-food-waste-and-packaging-partnership-dg-sanco-0

(M.D)

 

 

tagi: bank zywnosci ,