Halal w prawie muzułmańskim określa sferę rzeczy i czynów dozwolonych. W kulturze zachodniej to określenie najczęściej sprowadza się do sposobu odżywiania muzułmanów, którym Koran zakazuje spożywania krwi, mięsa wieprzowego oraz padliny.
„Uzyskanie certyfikatu potwierdzającego spełnienie przez zakład wymagań związanych z produkcją Halal umożliwia nam sprzedaż na rynki dotychczas dla nas nieosiągalne. Dotyczy to zarówno społeczności muzułmańskich żyjących w Unii Europejskiej jak i krajów bardziej odległych. Dzięki temu wzrósł potencjał eksportowy, konkurencyjność oraz prestiż marki PKM DUDA" - mówi Piotr Antkowiak, dyrektor zakładu produkcyjnego w Hucie, zajmującego się ubojem żywca wołowego. - „Idea dostosowania zakładu do wymogów obowiązujących w Islamie zrodziła się na fali dużego zainteresowania wołowiną po ostatnich targach SIAL w Paryżu, zwłaszcza w kontekście olbrzymiego zainteresowania klientów tureckich, a na samą decyzję o kupnie klatki do uboju rytualnego, dzięki której zakład będzie w pełni zaadaptowany do norm systemu Halal, miała wpływ wzrastająca dynamika eksportu do krajów o wyznaniu muzułmańskim"- dodaje.
Reguły Halal odnoszą się w szczególności do sposobu postępowania ze zwierzętami, właściwego ich traktowania oraz koniecznej obecności w trakcie uboju rzeźników muzułmańskich, którzy dokonują przecięcia szyi rytualnym nożem doprowadzając do szybkiego wykrwawienia zwierzęcia, wypowiadając słowa modlitwy.
(M.D)
tagi: duda ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...