Najbardziej wartościowy - przetworzony
Najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen. Nadaje on warzywu czerwoną barwę, a nas chroni przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Choć według powszechnej opinii najzdrowsze są warzywa świeże lub mrożone, w przypadku pomidorów jest jednak inaczej. Badania wykazały, że przyswajalność likopenu przez ludzki organizm zwiększa się przy zastosowaniu obróbki termicznej - najzdrowszą postacią pomidora są więc wszelkiego rodzaju przetwory. Na ich czele stoi koncentrat pomidorowy - esencja najcenniejszych składników zawartych w warzywie. Firma Gomar Pińczów oferuje nam go w 30%-owej postaci.
Skondensowana porcja zdrowia
Koncentrat pomidorowy to również skondensowana porcja innych zdrowych substancji, a szczególnie beta-karotenu oraz witamin. Jeden średni pomidor lub dwie łyżki koncentratu zaspokajają kilkanaście procent dziennego ich zapotrzebowania. Pomidory cechuje też bogactwo minerałów - potasu, magnezu, wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Składniki te mają niezwykle pozytywny wpływ na serce, układ nerwowy, mięśnie czy skórę.
Zawsze pod ręką
Warto więc jeść pomidory każdego dnia - zarówno na surowo, jak i w postaci różnego rodzaju dań. 30%-owy Koncentrat pomidorowy Gomar Pińczów doskonale nadaje się do przygotowania potraw ciepłych - zup, sosów, potrawek, zapiekanek, jak i zimnych - sosów do pizzy czy dipów.
Koncentrat pomidorowy 30%
Producent: Gomar Pińczów
Pojemność: 190 g
Cena: 2,50 zł
Włoski sos pomidorowy do makaronu
Składniki:
- 1 średnia cebula,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ szklanki wody,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30% Gomar Pińczów,
- 1 łyżeczka oregano,
- ½ łyżeczki bazylii,
- sól, pieprz, cukier do smaku.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać wodę, oregano, bazylię i poddusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, cukrem i zagotować.
Sos jest doskonałym samodzielnym dodatkiem do makaronu lub może być bazą do innych sosów.
Smacznego!
(Maja Święcka)
tagi: Gomar ,
Mondelez Polska, lider w branży przekąsek, ogłasza dwa nowe...
71 proc. osób po 60. roku życia chce pracować. Główną...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...