4 marca br. w klubie Capitol tłumy warszawiaków oszalały na punkcie latających w powietrzu shakerów, butelek i akrobatycznych figur poprzedzających przygotowanie koktajli przez najlepszych flair'owych barmanów na świecie. Zawody WFC wygrał Luca Valentin z Rumunii, który zachwycił gości i jury niemal bezbłędnym pokazem (tylko jeden upadek butelki). Natomiast trzech najlepszych flair'owców z Polski w ramach specjalnej nagrody wyjedzie na trzydniowe szkolenie do jednej z najlepszych szkół barmańskich na świecie - BOLS Bartending Academy w Amsterdamie.
W tym roku po raz pierwszy w czasie zawodów WFC podjęto próbę pobicia Światowego Rekordu Guinnessa w podbijaniu butelki na przedramieniu, który do 4 marca 2011 wynosił 31. Sensacją wieczoru okazał się Polak, Maciej Szymański (lat 23), który pobił rekord wynikiem 39 podbić! Oficjalny dyplom zaświadczający o ustanowieniu nowego Światowego Rekordu Guinnessa (Guinness World RecordsTM) wręczył rekordziście Jack Brockbank, sędzia Guinnessa.
Zwycięzcą zawodów WFC został Luca Valentin z Rumunii, drugie i trzecie miejsce zajęli odpowiednio Danilo Oribe z Urugwaju oraz Sylvain Glatiny z Francji. Pula nagród o którą walczyli zawodnicy z 14 krajów, wynosiła 12 000 Euro. Dodatkowo w tym roku organizatorzy chcąc promować styl flair wśród kobiet przygotowali również nagrodę w wysokości 1000 Euro dla najlepszej uczestniczki, która okazała się Agnieszka Bochniak. Natomiast trzech najlepszych barmanów z Polski - Marcin Cebula, Maciej Chojara, Radosław Podlaski - wyjedzie na specjalne trzydniowe szkolenie do jednej z najlepszych szkół barmańskich na świecie - BOLS Bartending Academy w Amsterdamie.
Zawodnicy w ciągu siedmiominutowych występów prezentowali swoje umiejętności przygotowując koktajle na bazie likierów BOLS w dwóch stylach: working flair i exhibiton flair. Pod uwagę brano osiem obowiązkowych elementów, jak również walory smakowe, kolorystyczne i zapachowe drinków. Występy zawodników oceniało międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association) w którego skład weszło 5 sędziów zagranicznych z Wielkiej Brytanii, Republiki Południowej Afryki (2 osoby), Finlandii i Węgier.
Jury degustacyjne, któremu przewodniczył jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce Wojciech Modest Amaro, uznało koktajl przygotowany przez Toma Dyer z Wielkiej Brytanii za najlepszy koktajl zawodów WFC 2011.
Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flair'owi barmani w Polsce: Tomek Małek pięciokrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z I edycji programu "Mam Talent". Sponsorem nagród jest marka BOLS.
(Maja Święcka)
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...