Nieskategoryzowane

Nowy światowy rekord podczas Warsaw Flair Challenge

Wtorek, 08 marca 2011
Sensacją zakończył się wielki finał międzynarodowego konkursu barmańskiego w stylu flair, Warsaw Flair Challenge 2011, podczas którego Polak ustanowił nowy Światowy Rekord Guinnessa w podbijaniu butelki na przedramieniu.

4 marca br. w klubie Capitol tłumy warszawiaków oszalały na punkcie latających w powietrzu shakerów, butelek i akrobatycznych figur poprzedzających przygotowanie koktajli przez najlepszych flair'owych barmanów na świecie. Zawody WFC wygrał Luca Valentin z Rumunii, który zachwycił gości i jury niemal bezbłędnym pokazem (tylko jeden upadek butelki).  Natomiast trzech najlepszych flair'owców z Polski w ramach specjalnej nagrody wyjedzie na  trzydniowe szkolenie do jednej z najlepszych szkół barmańskich na świecie - BOLS Bartending Academy w Amsterdamie.

W tym roku po raz pierwszy w czasie zawodów WFC podjęto próbę pobicia Światowego Rekordu Guinnessa w podbijaniu butelki na przedramieniu, który do 4 marca 2011 wynosił 31. Sensacją wieczoru okazał się Polak, Maciej Szymański (lat 23), który pobił rekord wynikiem 39 podbić! Oficjalny dyplom zaświadczający o ustanowieniu nowego Światowego Rekordu Guinnessa (Guinness World RecordsTM) wręczył rekordziście Jack Brockbank, sędzia Guinnessa.

Zwycięzcą zawodów WFC został Luca Valentin z Rumunii, drugie i trzecie miejsce zajęli odpowiednio Danilo Oribe z Urugwaju oraz Sylvain Glatiny z Francji. Pula nagród  o którą walczyli zawodnicy z 14 krajów, wynosiła 12 000 Euro. Dodatkowo w tym roku organizatorzy chcąc promować styl flair wśród kobiet przygotowali również nagrodę w wysokości 1000 Euro dla najlepszej uczestniczki, która okazała się Agnieszka Bochniak. Natomiast trzech najlepszych barmanów z Polski - Marcin Cebula, Maciej Chojara, Radosław Podlaski - wyjedzie na specjalne trzydniowe szkolenie do jednej z najlepszych szkół barmańskich na świecie - BOLS Bartending Academy w Amsterdamie.

Zawodnicy  w ciągu siedmiominutowych występów prezentowali swoje umiejętności przygotowując koktajle na bazie likierów BOLS w dwóch stylach: working flair i exhibiton flair. Pod uwagę brano osiem obowiązkowych elementów, jak również walory smakowe, kolorystyczne i zapachowe drinków. Występy zawodników oceniało międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association) w którego skład weszło 5 sędziów zagranicznych z Wielkiej Brytanii, Republiki Południowej Afryki (2 osoby), Finlandii i Węgier.  

Jury degustacyjne, któremu przewodniczył jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce Wojciech Modest Amaro, uznało koktajl przygotowany przez Toma Dyer z Wielkiej Brytanii za najlepszy koktajl zawodów WFC 2011.

Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flair'owi barmani w Polsce: Tomek Małek pięciokrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z I edycji programu "Mam Talent". Sponsorem nagród jest marka BOLS.

(Maja Święcka)