Nieskategoryzowane

Ostatkowy piątek z mistrzami świata

Piątek, 04 marca 2011
4  marca bieżącego roku, odbędzie się wielki finał międzynarodowego konkursu barmańskiego - Warsaw Flair Challenge podczas którego zostanie  podjęta próba bicia Światowego Rekordu Guinnessa. Już dzisiaj, o godz. 20.30 w klubie Capitol w Warszawie, 10 spośród najlepszych na świecie barmanów flairowych wyłonionych w drodze wcześniejszych eliminacji zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności. Wśród nich znaleźli się Polacy!

Tylko dzisiaj, 4 marca, Warszawa stanie się stolicą najlepszych flair'owych barmanów świata. W trakcie finału drugiej edycji międzynarodowego konkursu Warsaw Flair Challenge (WFC) podejmą oni próbę bicia Światowego Rekordu Guinnessa (Guinness World RecordsTM) w podbijaniu butelki na przedramieniu.

Pierwszego dnia zawodów (3 marca) spośród licznego grona uczestników reprezentujących 14 państw zostało wyłonionych 10 najlepszych zawodników, którzy dzisiaj zmierzą się  w wielkim finale, walcząc o nagrody pieniężne o łącznej wartości 12 000 Euro. Dodatkowo w tym roku organizatorzy chcąc promować styl flair wśród kobiet przygotowali również  nagrodę w wysokości 1 000 Euro dla najlepszej uczestniczki, którą zdobyła Agnieszka Bochniak, Polska.

Do finału Warsaw Flair Challenge zakwalifikowali się:

Tom Dyer (Wielka Brytania), Danilo Oribe (Urugwaj), Gianluigi Bosco (Włochy), Antonio Mantelli (Włochy), Riccardo Mastromatteo (Włochy), Luca Valentin (Rumunia), Sylvain Glatigny (France), Alexander Shtifanow (Rosja), Marcin Cebula (Polska), Denny Bakiev (Ukraine).

Próbę ustanowienia nowego rekordu Guinnessa w podbijaniu butelki na przedramieniu podejmie 5 najlepszych zawodników w tej kategorii:

Maciej Szymański (Polska), Danilo Oribe (Urugwaj), Maciej Chojara (Polska), Gianluigi Bosco (Włochy), Tomasz Mąkosa (Polska).

Występy zawodników oceniane będą przez międzynarodowe grono sędziowskie WFA (World Flair Association) w którego skład wchodzi 5 sędziów zagranicznych z Wielkiej Brytanii, Republiki Południowej Afryki (2 osoby), Finlandii i Węgier.  W jury degustacyjnym zasiądą Patryk Le Nart oraz Dawid Typa. Przewodniczyć obradom tego jury będzie Wojciech Modest Amaro - jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Autor bestsellerowej książki „Kuchnia polska XXI wieku", za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze  współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw.

Pomysłodawcami i organizatorami konkursu są najlepsi flair'owi barmani w Polsce: Tomek Małek pięciokrotny Mistrz Świata i Marek Posłuszny z Flair Factory, znani szerszej publiczności z I edycji programu „Mam Talent". Sponsorem nagród jest marka BOLS.

Zawody Warsaw Flair Challenge odbędą się w Klubie Capitol, ul. Marszałkowska 115 w Warszawie. Wielki finał zacznie się następnego dnia - 4 marca (piątek) - o godz. 20.30. Tego samego dnia około godziny 22.30 na scenie odbędzie się również bicie Światowego Rekordu Guinnessa.  Ogłoszenie wyników nastąpi około 00:30. W przerwie imprezy wystąpi zespół Chonabibe Soundsystem.

Wstęp (dla osób pełnoletnich) na imprezę jest wolny.

(M.D)

tagi: capitol ,