Nowości

„Zielony ma garniturek…”

Wtorek, 22 lutego 2011
Gdyby warzywa reprezentowały kraje, to Polska mogłaby się z pewnością legitymować ogórkiem. Zrobił bowiem w naszym kraju zawrotną karierę, choć tak naprawdę pochodzi z Indii. Zupa ogórkowa, mizeria, sałatka jarzynowa - czy można sobie wyobrazić polską kuchnię bez tych potraw?

Łączy je niepozorne, podłużne, zielone warzywo, które zyskuje na wartości gdy się... zepsuje. Oczywiście proces kiszenia dla Polaków nie jest psuciem, ale w wielu krajach Europy Zachodniej tak jest postrzegany. I na nic tłumaczenia, że w wyniku fermentacji ogórek zyskuje mnóstwo witaminy C i staje się mniej ciężkostrawny... Co innego konserwowanie - popularność pikli powoduje, że ten proces ma swoich wielbicieli również poza Polską. Konserwowanie miało kiedyś służyć przedłużeniu trwałości produktu, teraz chodzi przede wszystkim o nadanie warzywom, grzybom, a nawet owocom, specyficznego, wyrazistego smaku.

Najlepszy chrupiący

Świeże ogórki są bogate w sole mineralne, zawierają mało witamin, dużo wody, ich skórka zawiera sterole, czyli związki obniżające poziom cholesterolu. Znane są również dobroczynne właściwości kosmetyczne soku z ogórka, który wybiela i wygładza skórę, łagodzi podrażnienia. Zarówno świeże, jak i konserwowe ogórki sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw i są niskokaloryczne, regulują pracę serca, wątroby i nerek.

Przede wszystkim lubimy jednak ogórki za ich walory smakowe - cóż lepszego niż chrupiący, niewielki ogóreczek, z rześką, lekko pikantną i kwaskową nutą... Do tego pajda świeżego chleba ze smalcem, albo soczyste mięso czy ryba z grilla...

Mamy swoje ulubione dodatki do konserwowania ogórków - niektórzy wolą użyć więcej ziela angielskiego czy gorczycy, inni dodają paprykę, czosnek albo łączą zalewę octową z musztardą. Gdy nie ma czasu ani na eksperymenty, ani na przygotowanie przetworów, warto sięgnąć po gotowe produkty np. Ogórki konserwowe lub Ogórki konserwowe z papryką w zalewie chilli z pińczowskiego Gomaru.

Firma Gomar Pińczów opracowała optymalne, bazujące na tradycji receptury, a do słoików trafiają wybrane odmiany ogórków - o najlepszej jakości, smaku i... wyglądzie.

Przepis na imprezę

Ogórki konserwowe zajadamy prosto ze słoika, przygotowujemy z nich sałatki, urozmaicamy nimi inne potrawy. Nie ma rodzinnej imprezy bez ogóreczków - twarde, chrupiące, jedyne w swoim rodzaju warzywa pasują do mięs, wędlin, ryby. Te z Gomaru Pińczów świetnie skomponują się z równie w polskiej tradycji kulinarnej popularnym śledziem.

Proponujemy przepis idealny na spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół,  który spodoba się wielbicielom ostrzejszych, ale oryginalnych smaków.

Śledź korzenny na ostro

Składniki:

- Ogórki konserwowe z papryką w zalewie chilli  (Gomar Pińczów) - 1 słoik,

- śledzie matjasy (korzenne lub wiejskie)  - 500 g,

- cebula czerwona - 2 szt.,

- przyprawa korzenna - do smaku,

- pieprz cytrynowy - do smaku,

- oliwa,

- zielenina do dekoracji (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek).

Sposób wykonania:

Ogórki chilli kroimy w paseczki, śledzia - na niewielkie kawałki, cebulę - w cienkie krążki. Na półmisek wykładamy śledzia i ogórki, posypujemy całość cebulą i przyprawą korzenną oraz pieprzem.  Polewamy całość dobrą oliwą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

Smacznego!

Producent: Gomar Pińczów

Ogórki konserwowe

Pojemność: 0,9 l

Sugerowana cena detaliczna: 5,20 zł

Ogórki konserwowe z papryką w zalewie chilli

Pojemność: 0,7 l

Sugerowana cena detaliczna: 4,70 zł

(Maja Święcka)

tagi: Gomar ,