Masa powstała z migdałów i cukru najprawdopodobniej pochodzi z Bliskiego Wschodu. Tam bowiem rosły drzewa migdałowe i uprawiano trzcinę cukrową. Trudno uwierzyć, że marcepan w kształcie chleba, obciągnięty warstwą prawdziwego złota, bywał podarunkiem dla najwyższych dostojników, cesarzy i królów. Narodziny specjału w swojej tradycji podkreślają także Włochy i Węgry. Obecnie marcepan jest przysmakiem bardziej dostępnym, choć nadal wykwintnym.
Marcepanowy aromat został połączony z drugim, równie wyszukanym - kawowym. Historia iście królewskiej pary mogła mieć swój początek w XIII w n.e. . Wtedy na Bliskim Wschodzie znano już oba przysmaki. Wiek później marcepan zdobył powodzenie w Europie. Kawa przybyła na stary kontynent dopiero na początku XVII wieku. Mimo, że historia kofeinowego napoju nie zrodziła się na salonach, cieszyła się największym uznaniem wśród znamienitości.
Historia królewskiej pary powtórzyła się w teraźniejszości. Unikalne doznania odnajdziemy w kawie o marcepanowym smaku - nowości Czasu na Herbatę (16,50 zł/100g). Kawa w sklepach sieci pojawi się w lutym. Kreacja Arabicii Excelso i migdałowego frykasu pobudza zmysły - zwłaszcza smak...
Więcej informacji dostępnych na stronie www.herbata.net oraz w sklepie www.czasnaherbate.net
(Maja Święcka)
49,1% Polaków przyznaje, że ich obecna sytuacja finansowa...
Sieć utrzymała silny trend wzrostu sprzedaży w pierwszym...
Mondelēz International zainwestował w estońską firmę...
Co ósmy wciąż jednak nie potrafi ich wskazać...
Obecnie 49,1% Polaków dobrze ocenia swoją sytuację...
Platforma strategicznego dialogu w Warszawie i Waszyngtonie...
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...