Raz buraczek nieboraczek
zaczerwienił się jak raczek:
"Toż gałgaństwo jest niezwykłe,
żeby robić ze mnie ćwikłę
i ucierać razem z chrzanem.
Nie, to wprost jest niesłychane!"
Jan Brzechwa - „Ćwikła"
Ponad 400 lat temu Mikołaj Rej wychwalał zalety ćwikły, sugerując, by do utartych buraczków dodawać, oprócz chrzanu, również koper włoski, ocet i sól. Lokalne tradycje kulinarne często proponują swoje wersje ćwikły - z jabłkami, winem, miodem, kminkiem. Niektórzy buraczki pieką przed rozdrobnieniem, inni preferują dodatek cytryny zamiast octu. Ważne, by ćwikła godziła ze sobą odpowiednio nutę słodką, ostrą i kwaskową.
Gdy stół suto zastawiony...
Kuchnia staropolska kojarzy się ze stołem uginającym się pod mięsiwem, często pod dziczyzną, pełnym pasztetów, kiełbas i pieczeni. Bardzo pożądanym dodatkiem do tego nadmiaru tłuszczu, był więc taki, który podkreśli smak i - co tu ukrywać - pomoże w strawieniu potraw.
Ćwikła spełniała te warunki, a walory zdrowotne zarówno buraków, jak i chrzanu znane były w medycynie ludowej od stuleci. Burak jest prawdziwą skarbnicą witamin, mikroelementów, a ze względu na dużą zawartość błonnika i enzymów świetnie reguluje pracę przewodu pokarmowego, odtruwa organizm i oczyszcza krew. Chrzan słynie z właściwości bakteriobójczych, ma działanie rozgrzewające, odkażające, wzmacnia odporność, poprawia trawienie i funkcjonowanie wątroby oraz nerek. Nic więc dziwnego, że ćwikła stanowiła zawsze nieodzowny składnik menu biesiad, uczt, posiłków codziennych i świątecznych. Polecana jest szczególnie jako dodatek do mięs w sosach: bitek, zrazów, pieczeni i oczywiście do pasztetów. Dlatego też Wielkanoc, obfitująca w dania mięsne, kojarzy się przede wszystkim z wykorzystaniem ćwikły.
Trzeć nie trzeba
Odkąd na sklepowych półkach pojawiły się słoiczki z gotową ćwikłą i nie trzeba pracowicie ucierać buraków oraz - co gorsza - chrzanu, smakowite połączenie dwóch warzyw, wzbogacone przyprawami, częściej gości w polskich domach.
Ćwikła z chrzanem produkowana jest przez Gomar Pińczów zgodnie z tradycyjną recepturą, a odpowiednia proporcja przypraw - soli, cukru i octu - decyduje o jej niepowtarzalnym smaku. Wystarczy odkręcić wieczko i zawartość nałożyć na talerz, a żeberka w sosie, schab ze śliwką, aromatyczna karkówka w ziołach, pasztet z zielonym pieprzem czy kruche zrazy wołowe nabiorą prawdziwie polskiego, kulinarnego charakteru.
Ćwikła z chrzanem
Producent: Gomar Pińczów
Pojemność: 260 g
Sugerowana cena detaliczna: 2,20 zł
(Maja Święcka)
tagi: Gomar Pińczów ,
Jak wynika z najnowszego raportu firmy technologicznej...
Dzięki podpisanej z Axpo Polska umowie route-to-market sklepy...
Lidl jako pierwsza sieć handlowa zamontowała butelkomaty we...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...
Inwestycje w maszyny i wyższa sprzedaż...
Eksperci zapowiadają, że nowe przepisy TFR i MiCA...
W ubiegłym roku uchwalono 14 tys. stron nowego prawa....