Nieskategoryzowane

Warunkowa umowa z Premier Foods

Środa, 09 lutego 2011
Firma Princes zawarła warunkową umowę na zakup zakładów produkcji konserw przedsiębiorstwa Premier Foods plc. Celem umowy jest rozszerzenie działalności firmy w kategorii trwałych produktów żywnościowych.

Warunki umowy, które będą podlegać zatwierdzeniu przez akcjonariuszy Premier Foods i właściwe urzędy, przewidują przejęcie własności zakładów przedsiębiorstwa Premier Foods w Long Sutton i Wisbech. Zakłady te łącznie zatrudniają ponad 1 000 osób.

Przez firmę Princes zostaną również przejęte marki Crosse & Blackwell, Fray Bentos oraz Farrow's. Inne marki, takie jak Branston i Batchelors, pozostaną własnością Premier Foods, ale firmie Princes zostanie udzielona długoterminowa licencja na wytwarzanie konkretnych produktów w zakładach w Long Sutton i Wisbech, między innymi fasoli konserwowej Branston oraz zup w puszkach Batchelors.

Efektem proponowanego przejęcia jest rozszerzenie portfolio marek firmy Princes w sektorze żywności w puszkach oraz zwiększenie liczby produktów oferowanych pod własną marką i innymi markami.

Produkty wytwarzane w zakładach w Long Sutton i Wisbech sprzedawane są klientom z sektora handlu detalicznego, usług żywieniowych i przemysłu.

Po dokonaniu przejęcia przychody firmy Princes osiągną wartość 1,5 mld GBP, liczba zakładów produkcji żywności i napojów wzrośnie do 13, a liczba pracowników do 4500. Oferta firmy zostanie poszerzona o kilka czołowych marek.

Ken Critchley, dyrektor zarządzający firmy Princes, powiedział: „Proponowane przejęcie wyjątkowo dobrze mieści się w strategii naszej grupy. Umożliwi nam dalszy rozwój działalności w Wielkiej Brytanii i w innych krajach europejskich dzięki możliwości przedstawienia klientom bogatszej oferty trwałych produktów żywnościowych, obejmującej nowe marki".

(Maja Święcka)