Nabywane przez Spółkę na podstawie Umowy udziały stanowią 99,95% kapitału zakładowego PES (wynoszącego 2.030.000 złotych i dzielącego się na 2.030 udziałów o wartości nominalnej 1.000 złotych każdy). Spółka nabyła na podstawie Umowy 2.029 udziałów, które dają prawo do 2.029 głosów (99,95% wszystkich głosów) na Zgromadzeniu Wspólników PES.
Transakcja jest bardzo korzystna dla Akcjonariuszy Bakalland ponieważ realizuje strategie:
- rozwoju produktowego grupy ( zdrowe produkty, duży rosnący rynek, nieograniczone rynki eksportowe, brak sezonowości, dużo wartości dodanej, możliwość kreacji nowatorskich produktów);
- dostarczania dużej transakcji na którą czekali akcjonariusze wyceniając nasz podmiot korzystnie. Konsolidacja wyników przejmowanej spółki spowoduje poprawę wskaźników na wszystkich podmiotach w bardzo dynamiczny sposób;
- wpisanie się w trend dynamicznego rozwoju marek własnych zarówno w Polsce jak i zagranicą. Naturalne zabezpieczenie różnic kursowych ( PES jest eksporterem w 60% i nadal chcielibyśmy rozwijać eksport);
- skokowego wzrostu kompetencji technologiczno- produkcyjnych (według naszych ustaleń i według branżowych dostawców maszyn i urządzeń najlepsza fabryka w Europie w tej branży - wartość inwestycji w PES do roku 2010 wynosiła 35 mln PLN)
Wartość transakcji to 57.000.000 (pięćdziesiąt siedem milionów) złotych, co oznacza:
- 6,7 razy wstępna (przed audytem) EBITDA za 2010 rok, która wyniosła około 8.300.000 złotych, powiększona o dodatnie saldo gotówki . Dla porównania współczynniki wyceny Bakalland wynoszą EBITDA - 11,7 (biorąc pod uwagę wysokość średniego zadłużenia za ostatnie 4 kwartały).
- w odniesieniu do zysku netto (P/E) wartość transakcji można byłoby pokazać jako 10,4 razy zysk netto (przed audytem) 2010. Dla porównania współczynniki wyceny Bakalland wynoszą: P/E - 16,1 (cena akcji 6,3 złotych),
Inne dane liczbowe dotyczące PIFO EKO STREFA Sp. z o.o.
- Przychody PES w 2010 roku wyniosły 34.500.000 złotych
- EBIT 5.100.000 złotych
- Amortyzacja 3.200.000 złotych
- Zysk netto 5.500.000 złotych
- EBITDA 8.300.00 złotych
Pozostałe informacje dotyczące transakcji:
Zadłużenie całej Grupy Bakalland przy konsolidacji PES będzie wynosiło na koniec VI 2011 roku ok. 3,8 razy EBITDA, na koniec VI 2012 roku - 2,6 razy EBITDA.
Prognozy dla PES na 2011 rok (tożsamy z kalendarzowym), przygotowane przez poprzedni zarząd spółki z uwzględnieniem synergii z Bakallandem, przewidują wzrosty na wszystkich poziomach o około 20%.
Transakcja została sfinansowana w 85% kredytem inwestycyjnym z Banku Gospodarki Żywnościowej S.A. z datą spłaty do 2017 roku; 15% to środki własne Bakalland.
W dniu 01.02.2011 Bakalland zapłacił 80% ceny, pozostałe 20% zostanie zapłacone w ciągu najbliższych 18 miesięcy. W tym czasie zostanie sporządzone i zbadane sprawozdanie finansowe dla celów weryfikacji ostatecznej ceny transakcyjnej jak również nastąpi weryfikacja oświadczeń i gwarancji złożonych przez sprzedających w umowie sprzedaży.
PES produkuje głownie marki własne (90 %) dla sieci sklepów, ale również dla firm spożywczych, w tym dużych koncernów w kraju i zagranicą.
PES będzie prowadziła wszystkie działania niezależnie od firmy Bakalland ponieważ doświadczenie w produkcji i sprzedaży marek własnych szczególnie w eksporcie jest unikalne w skali całej Grupy Bakalland.
Bakalland i PES będą kupowały strategiczne surowce i materiały w oparciu o wspólne doświadczenia wykorzystując większą skalę.
Prezesem Zarządu PES będzie Rafał Klama, który ostatnio pełnił funkcję Prezesa Zarządu w spółce DELIC POL, zajmującej się produkcją i sprzedażą ciastek w markach własnych, Wiceprezesem Zarządu został Adam Moskała, pracujący w Bakalland na stanowisku Dyrektora ds. Zakupów i Rozwoju Marek Własnych.
W skład Rady Nadzorczej PES wejdzie Marian Owerko jako Przewodniczący, Sławomir Ryczkowski (dotychczasowy Prezes Zarządu PES) jako Wiceprzewodniczący i Artur Ungier jako drugi Wiceprzewodniczący RN.
Pan Sławomir Ryczkowski będzie także doradcą Zarządu Bakalland ds. Rozwoju Produkcji we wszystkich 3 fabrykach (Janów Podlaski, Osina i Łódź). Zarząd Bakalland liczy na uzyskanie większych wydajności i lepszych rozwiązań w automatyce i robotyce również - a może przede wszystkim - w fabrykach w Janowie Podlaskim i Osinie.
Doradcą Bakalland przy inwestycji była firma Fidea.
PES została utworzona na terenie Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej w 1999 roku. Działalność produkcyjną i sprzedażową podjęła w 2000 roku. Firma zajmuje się produkcją galanterii śniadaniowej, batonów (śniadaniowych, z musli jak też bakaliowych) oraz pelletów (susz do wyprażania chipsów).
Produkty galanterii śniadaniowej w ofercie PES to między innymi :
a) płatki kukurydziane ekstrudowane (robione z kaszy kukurydzianej następnie poddawane ekstruzji tzn. obróbce termicznej pod bardzo wysokim ciśnieniem)
b) płatki tradycyjne w polewach lub bez ( ROBIONE Z OBŁUSZCZONEJ PEŁNEJ KUKURYDZY I NASTĘPNIE GOTOWANE MEDODĄ TRADYCYJNĄ W KOCHERACH ) - TAKĄ METODĄ PRODUKUJĄ TYLKO 2-3 FABRYKI W POLSCE.
c) płatki wielozbożowe ( z pełnych ziaren zbóż ) typu fit-grain, fit-nes, bran-flakes- linia zdrowej żywności - MOŻLIWOŚĆ PRODUKCJI MAJĄ TYLKO TE FABRYKI KTÓRE DYSPONUJĄ OBIEMA TECHNOLOGIAMI PRODUKCJI (EKSTRUDOWANA JAK I TRADYCYJNA ). JEDYNĄ POLSKĄ FIRMĄ JEST PIFO EKO STREFA.
c) wyroby śniadaniowe ekstrudowane : kuleczki czekoladowe, ringi miodowe itp, muszelki czekoladowe;
d) poduszkowce z nadzieniami : czekoladowym, truskawkowym, kokosowym, toffi i innymi;
e) pszenice ekspandowane o smaku: miodowym, toffi i innymi;
f) batony śniadaniowe o smaku mlecznym, cynamonowym;
g) batony musli o smaku: truskawkowym, pomarańczowym, kokosowym, jabłkowym;
h) crunchy o smaku: waniliowym, czekoladowym, orzechowym, tropikalnym;
i) błonniki naturalne ekstrudowane z dodatkiem zielonej herbaty i amarantusa - linia zdrowej żywności, zawartość błonnika powyżej 15%;
j) błonniki granulowane o smaku jabłkowym, śliwkowym, żurawinowym - linia zdrowej żywności, zawartość błonnika powyżej 25%;
k) ovo fit - płatki owsiane instant o smaku jabłkowym, truskawkowym, malinowym i owoców leśnych;
l) pellety- susz potrzebny do wyprażania chipsów.
Linie do produkcji w/w asortymentu zostały w pełni zainstalowane w latach 2006-2009. Są to linie produkcji: włoskiej, niemieckiej, japońskiej, szwajcarskiej. Zestawienie to dało efekt w postaci w pełni zautomatyzowanych linii, o dużej wydajności, małym poborze energii i dużych możliwościach.
PES sprzedaje swoje produkty w Polsce jak i eksportuje je do 31 krajów świata. Eksport stanowi ok. 60% produkcji. Kraje do których eksportujemy to między innymi: Anglia, Włochy, Niemcy, Hiszpania, Portugalia, Libia, Liban, Maroko, Izrael, Francja, RPA, Tunezja, Szwecja, Litwa, Łotwa Estonia, Ukraina, Węgry, Słowenia, Bułgaria, Turcja, Rumunia i inne.
Obecne wykorzystanie mocy produkcyjnych PES to średnio około 40%.
W branży śniadaniowej jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów w Europie. W Polsce jest to firma, która produkuje największą różnorodność produktów tego typu. Firma postawiła też na produkcję zdrowej żywności i wprowadziła na rynek serie produktów o wysokiej zawartości zdrowego błonnika (fit grain, bran flakes, błonniki granulowane smakowe oraz ekstrudowane).
Produkty firmy Pifo produkowane są tylko z surowców naturalnych. Produkowane są zgodnie z systemami jakości jakie firma posiada: ISO, BRC, certyfikat rosyjski oraz certyfikat żywności koszernej.
(Maja Święcka)
tagi: Bakalland ,
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...