Odnaleźć go będzie można i w zimowy poranek - na pysznej, chrupiącej i złocistej grzance, wiosną - gdy najdzie nas ochota na ciepłego gofra z niezwykłym dodatkiem, latem - w lekkich, przekładanych waflach czy też jesienią - w kruchych, wypełnionych śliwkowym nadzieniem rogalikach.
Idealne połączenie
Fantazja śliwkowa to wyjątkowy produkt - łączy w sobie w odpowiednich proporcjach kwaskową, mocną słodycz dojrzałych śliwek z wyczuwalną nutą kakao i delikatnym zapachem wanilii. Jej konsystencja jest idealna do zastosowania we wszelkich słodkich wypiekach, ale - uwaga! - jeśli ktoś wcześniej spróbuje choć łyżeczkę Fantazji, to może już jej do tych wypieków nie wystarczyć...
Ambicją Gomaru z Pińczowa jest przygotowywanie takich produktów, które będą wyglądać i smakować jak tradycyjne, domowe przetwory. Fantazja śliwkowa w 100 procentach spełnia takie oczekiwania. Podobnie jak smakołyki przygotowywane w domu nie zawiera żadnych konserwantów, jest pasteryzowana tak samo, jak przetwory naszych mam i babć.
Słodki kaprys
Gdy pod ręką będzie słoiczek Fantazji, wystarczy pół godziny, by w domu zapachniało pysznymi babeczkami, wypełnionymi aromatycznym, bogatym smakiem śliwek. I niestraszna już nagła wizyta gości czy też gwałtowna zachcianka na coś słodkiego...
Składniki:
- słoiczek Fantazji śliwkowej,
- 250 g mąki,
- 100 ml lemoniady (lub innego owocowego napoju gazowanego),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- sól,
- 75 g masła,
- 1 jajko,
- 70 g cukru,
- cukier waniliowy,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- cukier puder,
- płatki migdałowe.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepujemy jajko i dodajemy je wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, lemoniadą i śmietaną do mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Fantazja śliwkowa firmy Gomar Pińczów zawiera śliwki w ilości 190 g na 100 g gotowego wyrobu, cukier, kakao i aromat waniliowy. Produkt jest utrwalony termicznie - poprzez pasteryzację, bez dodatku środków konserwujących. Gomar Pińczów rekomenduje Fantazję szczególnie do zastosowania w przygotowywaniu domowych wypieków i deserów.
Masa netto: 300 g
Sugerowana cena detaliczna: 3,30 zł
(Maja Święcka)
tagi: Gomar ,
Grupa wypracowała stabilne wyniki finansowe na poziomie 287,4...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Eksperci szacują, że niewyspani pracownicy mogą kosztować...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...