Nieskategoryzowane

Upadłości na rynku FMCG

Środa, 05 stycznia 2011
W 2010 roku w branży spożywczej nastąpił spadek liczby upadłości o 20 procent. Sektor spożywczy w Polsce, zarówno w 2009, jak i roku ubiegłym zanotował wzrost wartości produkcji sprzedanej - wynika z raportu firmy Coface nt. upadłości firm w Polsce w 2010 roku.     

Dynamika produkcji sprzedanej w okresie I-X 2009 wyniosła 3,7%, podczas gdy w analogicznym okresie 2010 roku 5,7%. Ostatnie miesiące 2010 wskazują na spowolnienie dynamiki sprzedaży ze względu na aprecjację złotego.

Poszczególne segmenty rynku spożywczego znajdują się w odmiennej sytuacji. Branżą, która najmocniej ucierpiała podczas pogorszenia koniunktury gospodarczej, jest sektor producentów i przetwórców wędlin i mięs. Podniesienie stawki VAT w bieżącym roku może wpłynąć na ograniczenie wydatków konsumpcyjnych na artykuły spożywcze.

(maj)

tagi: handel ,