Święta Bożego Narodzenia, a także rozpoczynający się po nich karnawał to okres radosnych spotkań w gronie najbliższych. Na stole nie może wtedy zabraknąć ulubionych słodkości. By cieszyć się pysznym smakiem ciast, kremów i tortów, wystarczy odrobina wyobraźni oraz sprawdzone, najwyższej jakości składniki. Do przygotowania świątecznych deserów OSM Piątnica szczególnie poleca delikatną Śmietankę 30% i serek Mascarpone.
Śmietanka 30% z Piątnicy znakomicie się ubija i stanowi idealną bazę do lekkich mas do ciast i tortów, a także do owocowych sałatek. Łącząc ją z ulubionymi dodatkami, np. z kolorową galaretką, biszkoptami, lodami czy słodkimi polewami, przyrządzimy oryginalne i smaczne kompozycje. Z kolei do udekorowania lub przełożenia świątecznych tortów znakomitym rozwiązaniem będzie słodka i gęsta Śmietana 36%.
Doskonałą propozycją na święta i karnawał jest także włoski specjał - Tiramisu. Możemy go z łatwością przyrządzić na bazie Mascarpone Piątnicy, który łączy w sobie najlepsze cechy sera, masła i śmietany. Jego delikatny, lekko słodki smak dobrze komponuje się z wyrazistą nutą mocnej kawy espresso i migdałowym aromatem amaretto - składnikami charakterystycznymi dla klasycznego Tiramisu.
Ponieważ serek Mascarpone marki Piątnica posiada gładką i kremową konsystencję, może być składnikiem wielu kremów i deserów. Doskonały efekt uzyskamy łącząc go z owocami oraz czekoladą. Szczególnie polecany jest do Creme brulee, pysznego deseru, w którym mascarpone łączymy z wanilią, kawą i gorzkim kakao.
Aby uprzyjemnić czas spędzony z przyjaciółmi i rodziną, OSM Piątnica poleca przepis na tradycyjne, włoskie Tiramisu:
Składniki:
- 250 g sera Mascarpone Piątnicy
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 2 jaja
- 50 g cukru pudru
- 1 filiżanka mocnej, świeżo parzonej kawy
- 50 g likieru amaretto, likieru kawowego lub rumu (do wyboru)
Sposób przygotowania: oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem ucierać do uzyskania białej masy. Delikatnie wymieszać z Mascarpone, dodać ubite białka. W szklanym, podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów nasączonych kawą z dodatkiem amaretto, położyć warstwę kremu, ułożyć następną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.
Z myślą o przedświątecznych przygotowaniach OSM Piątnica proponuje także swoje pozostałe produkty. W ofercie firmy znajdziemy szeroki wybór śmietan o różnej zawartości tłuszczu (10%, 12%, 18%, 22%, 30%, 36%), a także najwyższej jakości twarogi.
Śmietana 30% do ubijania marki Piątnica dostępna jest w wygodnym kubku o gramaturze 400 g w cenie 3,90 zł/szt. Natomiast śmietankowy serek Mascarpone dostępny jest w ergonomicznych opakowaniach o pojemności 250 g i 500 g w cenie odpowiednio 5,50 zł
i 11 zł/szt.
(Maja Święcka)
tagi: Piątnica ,
Tchibo ogłosiło nową, globalną strategię klimatyczną...
Działalność Nestlé w Polsce wsparła utrzymanie 45,2 tys...
W pierwszym półroczu 2025 roku sieci handlowe w Polsce...
W obliczu narastających napięć geopolitycznych i...
To coraz istotniejszy klient dla sektora bankowego...
Instytucje kontrolujące stopniowo zmieniają swój charakter...
Bitcoin może kosztować nawet 200 tys. dolarów...
Potrzebne zachęty do dłuższej aktywności zawodowej...