Jeszcze kilka lat temu niezwykłym smakiem owoców morza mogliśmy delektować się tylko podczas podróży do krajów śródziemnomorskich lub innych zakątków świata położonych nad głębokimi morzami i oceanami. Na szczęście dziś w niemal każdym dobrym sklepie lub supermarkecie zaopatrzyć się możemy w produkty „frutti di mare".
„Warto próbować, gdyż krewetki, homary czy kraby są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, selenu, fluoru i jodu oraz witamin z grupy B. Dodatkowo owoce morza stanowią doskonały zamiennik mięsa, dzięki czemu są sposobem na urozmaicenie diety, a niektóre z nich poszczycić się mogą nawet mianem afrodyzjaków" - mówi Przemysław Szczeciński z firmy Pescanova.
Kwasy omega-3 i białko - niezbędne dla zdrowia
Jednym z najważniejszych argumentów przemawiających za wprowadzeniem do jadłospisu ryb oraz owoców morza jest obecność w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a niestety sami nie jesteśmy w stanie ich wytworzyć i musimy regularnie dostarczać je z pożywienia.
„Zawarte w owocach morza kwasy tłuszczowe, zwłaszcza te z rodziny omega-3, poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Mają one również duże znaczenie w profilaktyce chorób serca i nowotworów, stabilizują ciśnienie tętnicze, a także przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Dania z produktów frutti di mare warto również podawać dzieciom, gdyż zawarte w nich mikroelementy oraz witaminy mają bardzo duży wpływ na prawidłowy rozwój najmłodszych. Maluchom powinny szczególnie go gustu przypaść chrupiące krążki kalmarowe Morski Kaprys lub Paluszki rybne POPCORNowe firmy Pescanova" - mówi Przemysław Szczeciński.
Warto wiedzieć, że tłuszcz z ryb i owoców morza różni się od tego dostarczanego z czerwonym mięsem, jest od niego zdrowszy i bardziej wartościowy. Z tego też względu nie muszą się go obawiać nawet osoby dbające o linię.
„Morskie skorupiaki i mięczaki, takie jak krewetki czy kalmary, zawierają niewiele tłuszczu, (poniżej 5%) jednak zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz pełnowartościowe białko, bogate w aminokwasy egzogenne, odpowiadają za nasza odporność, regulują gospodarkę wodną, a przede wszystkim - są wartościowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, a zatem powinny stanowić element zbilansowanej diety" - dodaje Przemysław Szczeciński.
Selen, fluor, jod - siła morskich przysmaków
Kolejnym powodem, dla którego warto wprowadzić do diety owoce morza jest bogactwo zawartych w nich mikroelementów i witamin. „Spośród pierwiastków obecnych we frutti di mare najcenniejsze dla naszego organizmu są: selen, jod i fluor. Pierwszy z nich wzmacnia układ odpornościowy, chroni serce i układ krążenia. Selen zapobiega również powstawaniu zmian nowotworowych, zwłaszcza raka wątroby, prostaty oraz płuc. Jod z kolei zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, jest także cenny dla dzieci w okresie pokwitania i kobiet w ciąży. Dobowe zapotrzebowanie na jod wynosi ok. 200 mikrogramów, a dostarczanie go do organizmu poprzez spożywanie owoców morza, np. Ramion ośmiornicy czy Paluszków krabowych-surimi firmy Pescanova, jest o wiele przyjemniejsze niż łykanie tabletek" - mówi Przemysław Szczeciński. Witaminy z grupy B, w które również obfitują owoce morza, maja z kolei dobroczynny wpływ na metabolizm i układ nerwowy oraz przeciwdziałają niedokrwistości.
Smakowite afrodyzjaki
Bogactwo minerałów i składników odżywczych, które skrywają w sobie niepozorne krewetki, małże czy kalmary, ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia i kondycji fizycznej. Regularne spożywanie owoców morza, korzystnie wpływa nie tylko na funkcjonowanie serca, płuc czy wątroby, ale również na nasze samopoczucie i życiowy optymizm.
„Nie od dziś wiadomo, że frutti di mare cieszą się sławą afrodyzjaków. Czym sobie na to miano zasłużyły? Otóż zawierają one duże ilości cynku, selenu, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a składniki te wpływają na płodność i sprawność seksualną. Podobno najskuteczniejsze są ostrygi i to z ich dobrodziejstw korzystał sam Casanova... Jeśli zatem chcemy, by do naszej sypialni wróciło życie, sięgajmy częściej po potrawy „lekkie", tworzone na bazie owoców morza" - dodaje ekspert. Produkty takie, jak jak „Pierścienie z kalmarów" czy „Gotowane ramiona ośmiornicy" będą pomocne przy tworzeniu odpowiedniego menu.
Zdrowie i smak
Wymieniając korzyści płynące z wprowadzenia do swojej diety owoców morza, nie sposób pominąć jednej z ich najważniejszych zalet - niezwykłych walorów smakowych. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele produktów na bazie frutti di mare, dlatego też każdy może znaleźć coś dla siebie. Co istotne, przygotowanie z nich apetycznego posiłku nie wymaga zazwyczaj wielkich zdolności kulinarnych - wystarczy je ugotować, usmażyć lub upiec w piekarniku.
„Daniem, które doskonale sprawdzi się w każdej sytuacji - czy to podczas spotkania w gronie rodzinnym, wizyty niezapowiedzianych gości lub też spokojnego wieczoru przed telewizorem - są chrupiące krążki kalmarowe, takie jak CAPRICHOS - Morski Kaprys firmy Pescanova. Innym rarytasem, który zasłużenie cieszy się dużym uznaniem są krewetki. Te małe skorupiaki, np. w formie szaszłyka z krewetek firmy Pescanova, doskonale sprawdzają się jako przystawki lub też stanowić mogą składnik sałatki czy dania głównego" - mówi Przemysław Szczeciński. Niewątpliwą zaletą owoców morza jest ich różnorodność oraz fakt, że można przyrządzić je na wiele sposobów. Dzięki temu mamy pewność, że się nam one nie znudzą i będą stanowiły urozmaicenie tradycyjnej, polskiej diety.
Co stanowi o rosnącej popularności owoców morza? Są nieprzebranym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla dorosłych i dzieci oraz świetnie smakują. To wspaniałe połączenie przyjemnego z pożytecznym jest najlepszym powodem aby wprowadzić do swojej diety krewetki, kalmary, ośmiornice czy też kraby, choćby pod postacią produktów marki Pescanova.
www.pescanova.pl
PESCANOVA Polska Sp. z o.o.
ul. Św. Ducha 5A/9
70-205 Szczecin
tel.: +48 91 46 23 460
fax.: +48 91 46 24 346
(Maja Święcka)
Znamy laureatów Sustainability Awards For Retail! Podczas...
Należąca do koncernu FoodWell marka Bakalland dołączyła do...
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP...
Zawirowania w światowym handlu...
Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji...
Firmy skupiają się na gromadzeniu zapasów...
Światowi dostawcy nie nadążają z dostawami do Polski...