w czasie gali zorganizowanej przez PIP na Zamku Królewskim w Warszawie statuetkę Mecum Tutissimus Ibis (łac. „ze mną jesteś najbezpieczniejszy") z rąk Głównego Inspektora Pracy Ministra Tadeusza Zająca odebrali Prezes Zarządu Grupy Żywiec Xavier Belison oraz Dyrektor Browaru w Żywcu Jerzy Dwornicki.
To już druga nagroda PIP dla Browaru w Żywcu w tym roku. 20 października Państwowa Inspekcja Pracy przyznała Browarowi I miejsce w regionalnej edycji tego konkursu. W nagrodę żywiecki Browar został wpisany do Złotej Księgi Państwowej Inspekcji Pracy oraz będzie promowany jako przykład do naśladowania przez innych pracodawców.
„Bezpieczeństwo pracy w Browarze w Żywcu, wchodzącym w skład Grupy Żywiec, jest postrzegane jako jeden z kluczowych elementów zarządzania firmą. Budowę właściwego podejścia do BHP rozpoczynaliśmy od wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Obecnie w dążeniu do doskonałości zarówno w sferze produkcyjnej jak i bezpieczeństwa, wykorzystujemy filozofię ciągłej poprawy opartej na metodologii TPM. Promowana w niej „kultura zero strat" obejmuje również obszar BHP" - podkreśla Jerzy Dwornicki, Dyrektor Browaru w Żywcu.
Celem konkursu „Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej 2010" PIP jest promowanie najlepszych praktyk w zakresie poprawy warunków bezpieczeństwa pracy oraz inspirowanie pracodawców do eliminowania występujących w ich zakładach zagrożeń. Nagrody Głównego Inspektora Pracy są wyrazem uznania dla przedsiębiorców, którzy nie tylko przestrzegają przepisów prawa pracy i zapewniają bezpieczne warunki zatrudnienia, ale wykazują na tym polu inicjatywę i mogą być przykładem dla innych. Browar w Żywcu zwyciężył w najbardziej prestiżowej kategorii zakładów zatrudniających powyżej 250 osób.
W czasie uroczystości na Zamku Królewskim Browar w Żywcu otrzymał również wyróżnienie Business Centre Club. Przekazując list gratulacyjny Wiceprezes Zarządu BCC Zbigniew Żurek podkreślił, że „bezpieczeństwo się opłaca". Starania żywieckiego Browaru doceniły także związki zawodowe: za działalność na rzecz poprawy warunków pracy, minimalizowania zagrożeń na stanowiskach pracy i ryzyka zawodowego Puchar Przewodniczącego OPZZ odebrali Xavier Belison oraz Jerzy Dwornicki.
Wręczając puchar Przewodniczący OPZZ Jan Guz podkreślił wyjątkowość tego wyróżnienia, gdyż - jak powiedział „niezwykle trudno otrzymać nagrodę od związków zawodowych". Po uroczystości Prezes Zarządu Grupy Żywiec, do której należy Browar w Żywcu stwierdził: „Te 3 wspaniałe wyróżnienia PIP, BCC i OPZZ są efektem zrozumienia i dobrych relacji pomiędzy pracownikami, związkami zawodowymi i kadrą zarządzającą".
(Monika Dawiec)
tagi: zywiec ,
21 listopada 2024 roku w wieku 68 lat zmarł Krzysztof Pakuła...
W październiku 2024 r. całkowita wartość sprzedaży w...
W tym roku Polacy planują mniej kosztowne święta niż...
Obie strony czeka kilka lat przygotowań...
Sztuczna inteligencja jest coraz mocniej wykorzystywana przez...
Ankietowani wskazali pięć rzeczy, których obecnie...
Do zmian muszą się dostosować także małe przedsiębiorstwa...
Z początkiem stycznia 2025 roku Polska obejmie rotacyjną...