Nieskategoryzowane

Najbezpieczniej pracuje się w Browarze w Żywcu

Środa, 08 grudnia 2010
23 listopada br. Państwowa Inspekcja Pracy ogłosiła wyniki konkursu „Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej". Według PIP Browar w Żywcu jest najbezpieczniejszym miejscem pracy w Polsce. Działania żywieckiego Browaru w zakresie bezpieczeństwa docenił również Business Centre Club (BCC) oraz Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych. Przewodniczacy OPZZ przekazał browarnikom okolicznościowy puchar.

Wczoraj w czasie gali zorganizowanej przez PIP na Zamku Królewskim w Warszawie statuetkę Mecum Tutissimus Ibis (łac. „ze mną jesteś najbezpieczniejszy") z rąk Głównego Inspektora Pracy Ministra Tadeusza Zająca odebrali Prezes Zarządu Grupy Żywiec Xavier Belison oraz Dyr. Browaru w Żywcu Jerzy Dwornicki.

To już druga nagroda PIP dla Browaru w Żywcu w tym roku. 20 października Państwowa Inspekcja Pracy przyznała Browarowi I miejsce w regionalnej edycji tego konkursu. W nagrodę żywiecki Browar został wpisany do Złotej Księgi Państwowej Inspekcji Pracy oraz będzie promowany jako przykład do naśladowania przez innych pracodawców.

Bezpieczeństwo pracy w Browarze w Żywcu, wchodzącym w skład Grupy Żywiec, jest postrzegane jako jeden z kluczowych elementów zarządzania firmą. Budowę właściwego podejścia do BHP rozpoczynaliśmy od wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy. Obecnie w dążeniu do doskonałości zarówno w sferze produkcyjnej jak i bezpieczeństwa, wykorzystujemy filozofię ciągłej poprawy opartej na metodologii TPM. Promowana w niej „kultura zero strat" obejmuje również obszar BHP." - podkreśla Jerzy Dwornicki, Dyrektor Browaru w Żywcu.

Celem konkursu „Pracodawca - organizator pracy bezpiecznej 2010" PIP jest promowanie najlepszych praktyk w zakresie poprawy warunków bezpieczeństwa pracy oraz inspirowanie pracodawców do eliminowania występujących w ich zakładach zagrożeń.

Nagrody Głównego Inspektora Pracy są wyrazem uznania dla przedsiębiorców, którzy nie tylko przestrzegają przepisów prawa pracy i zapewniają bezpieczne warunki zatrudnienia, ale wykazują na tym polu inicjatywę i mogą być przykładem dla innych. Browar w Żywcu zwyciężył w najbardziej prestiżowej kategorii zakładów zatrudniających powyżej 250 osób.

W czasie uroczystości na Zamku Królewskim Browar w Żywcu otrzymał również wyróżnienie Business Centre Club. Przekazując list gratulacyjny Wiceprezes Zarządu BCC Zbigniew Żurek podkreślił, że „bezpieczeństwo się opłaca". Starania żywieckiego Browaru doceniły także związki zawodowe: za działalność na rzecz poprawy warunków pracy, minimalizowania zagrożeń na stanowiskach pracy i ryzyka zawodowego Puchar Przewodniczącego OPZZ odebrali Xavier Belison oraz Jerzy Dwornicki.

Wręczając puchar Przewodniczący OPZZ Jan Guz podkreślił wyjątkowość tego wyróżnienia, gdyż - jak powiedział „niezwykle trudno otrzymać nagrodę od związków zawodowych". Po uroczystości Prezes Zarządu Grupy Żywiec, do której należy Browar w Żywcu stwierdził: „Te 3 wspaniałe wyróżnienia PIP, BCC i OPZZ są efektem zrozumienia i dobrych relacji pomiędzy pracownikami, związkami zawodowymi i kadrą zarządzającą".

(Monika Dawiec)

tagi: zywiec ,